Curiozități pascale. Știați că Paștele are o insulă, o floare și un iepuraș, iar Paștele Cailor chiar există?
Știați că iepurașul aducător de ouă roșii provine de pe meleaguri germane. Acesta simbolizează fertilitatea, iar prima apariție a sa ca simbol al Paștelui a avut loc în cărți, în jurul anului 1500.
16 Aprilie 2023, 16:01
Știați că iepurașul aducător de ouă roșii provine de pe meleaguri germane. Acesta simbolizează fertilitatea, iar prima apariție a sa, ca simbol al Paștelui, a avut loc în cărți, în jurul anului 1500.
Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraș, la 1800, iar în aceeași perioadă, în Franța și Germania, au apărut și primele ouă din ciocolată.
Simbolul iepurelui provine încă din vremea festivalurilor păgâne dedicate zeiței Astre. Legenda spune că aceasta a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, zeița a transformat-o într-o iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulțumi binefăcătoarei sale, iepuroaica a decorat ouăle făcute și le-a dăruia acesteia. Din această legendă s-a născut și tradiția că iepurașul aduce daruri copiilor.
Insula Paștelui sau Rapa Nui. Este o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, devenită patrimoniu UNESCO. Aceasta este cunoscută pentru cele 887 de statui monumentale denumite moai, create de primii locuitori ai insulei.
Numele de Insula Paștelui a fost dat de exploratorul olandez Jacob Roggeveen, primul vizitator european care a descoperit insula în Duminică Paștelui din 1722, în timp ce căuta o altă insulă.
Ei bine, da, și caii au Paștele lor. Acesta există, și nu doar ca expresie în limba română cu sensul de niciodată, avându-și porveniența chiar din Transilvania, ci ca sărbătoare în ziua de Înălțare, adică în joia din săptămâna a 6-a de după Paște.
Spre deosebire de alte sărbători, Paștele cailor nu are o dată fixă, aceasta fiind influențată de data serbării Paștelui.
În unele zone, Paștele cailor este sărbătorit în zilele când Paștele ortodox coincide cu cel catolic. Explicația este că, în vechime, atunci când Paștele ortodox nu coincidea cu cel catolic, țăranii de credință ortodoxă împrumutau caii de la țăranii de credință catolică, și invers, iar atunci când cele două sărbători coincideau, caii se odihneau și era Paștele cailor.
Și dacă am aflat că Paștele are o insulă și un iepuraș, dar și că există Paștele Cailor, haideți să aflăm detalii și despre Floarea Paștelui!
Fritilaria imperialis este originară din Iran, Pakistan, Afganistan și poalele munților Himalaya. Este destul de rar întâlnită în grădinile din România și are un aspect exotic, dar un miros dezagreabil.
Aceasta înflorește în prima jumătate a lunii aprilie, în buchete așezate în capătul unei tije, având patru, șase sau opt clopoței. Mai este cunoscută și sub denumirile de Laleaua împăratului, Lacrima Maicii Domnului, Floarea Sfântului Gheorghe sau Crinul Paștelui.