De astăzi, Brașovul este înfrățit cu Nürnberg
Potrivit autorităților, în orașul german, românii sunt a doua minoritate ca mărime, astfel că este esențial ca cele două orașe să aibă o strânsă colaborare.
Articol de Ruxandra Stoica, 12 Mai 2024, 18:05
Din delegația venită la Brașov pentru semnarea acordului fac parte primarul din Nürnberg, Marcus König, consilierul de origine română Werner Henning, unul dintre promotorii acestei înfrățiri, viceprimarul pentru afaceri sociale și alți consilieri ai primăriei.
Actul de înfrățire încununează cei 20 de ani de colaborare între cele două orașe, în domeniile economic, educațional și cultural.
Primarul orașului Nürnberg, Marcus König, a declarat:
”În primul rând, astăzi am semnat și de acum începe munca. Mulțumesc celor două părți pentru implicarea constantă. Începând din 2006, s-a lucrat intens pentru finalizarea acestor proiecte, dar de acum înainte trebuie să ne orientăm pe cele actuale pe care le avem pe agendă, începând de la schimburi economice, științifice, ale tineretului, și încă o dată ale tineretului, iar nu în ultimul rând, schimbările climatice sunt provocări care ne preocupă de ambele părți. Ambele orașe sunt situate în centrul celor două țări. Avem multe de învățat unu de la celălalt în vederea succesului comun”.
Demersurile pentru înfrățirea celor două orașe au început oficial din 2014, când Consiliul Local Brașov a aprobat o hotărâre în acest sens.
O altă hotărâre similară a fost aprobată de Consiliul Local al orașului german Nurnberg în 25 octombrie 2023.
Legăturile între cele două orașe au început din 2006, fiind susținute de sașii români stabiliți în Nurnberg.
Primarul Brașovului, Allen Coliban, a spus:
”Urmează proiecte comune, proiecte în planul dezvoltării urbane, a sustenabilității. Am discutat despre provocările actuale din energie și despre o atitudine responsabilă pentru identificarea de surse de energie regenerabilă, provocări comune în ceea ce privește patrimoniul și dezvoltarea unui oraș istoric și, totodată, schimburi culturale, schimburi care să aibă în centru tinerii, o continuare firească a proiectelor demarate anterior. Există și punți solide la nivel economic între cele două orașe, Brașovul având o puternică latură de investiții germane din zona Nuremberg și din Landul Bavaria. Sunt elemente care fac din acest parteneriat unul dintre cele mai importante parteneriate la nivel de înfrățiri pe care Brașovul îl poate avea”.
Citește și: Au coborât Junii în Cetate!