De Bunavestire, Junii ies cu surla să vestească venirea primăverii
Vineri, de Bunavestire, Junii Tineri ies cu surla să vestească venirea primăverii.
24 Martie 2022, 08:22
Vineri, de Bunavestire, Junii Tineri ies cu surla să vestească venirea primăverii.
Obiceiul este primul eveniment din an din seria celor organizate de Junii braşoveni, iar vestea și mai bună este că vom putea asista la obiceiul așa cum a fost el păstrat din moși-strămoși.
În 2020 a fost anulat din cauza pandemiei, iar anul trecut a fost organizat în format restrâns, fără participarea publicului.
“Seamănă întrucâtva cu strigarea peste sat. Ei, împreună cu surlașul se adună în Prund, surlașul nu cântă, trage din surlă,către cele patru zări, spre cele patru puncte cardinale. Sigur, surla este un instrument arhaic, un fel de bunica trompei, și cântarea este puțin diferită, stridentă, față de alte cântări, chiar este deosebită. După care, Junii Tineri, împreună cu surlașul, urcă spre Coasta Prundului, la troița lor. Acolo surlașul, din nou, trage din surlă către cele patru zări, iar pe vremuri, dar și astăzi, populația șcheiană, în special cei în vârstă, care aud surla, își fac cruce, se închină și spun: Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, că am mai apucat să aud încă o dată sfânta surlă”, a explicat Florin Nistor, reprezentant al Junilor Dorobanți.
La origine, obiceiul este unul precreștin și anunța venirea primăverii, iar din punct de vedere creștin, BunaVestire este momentul în care Fecioara Maria este anunțată de către Arhanghelul Mihail că va deveni Născătoare de Dumnezeu.
Tot acum este, însă, și momentul constituirii Grupului de Juni Tineri, care coordonează și alte evenimente, pe parcursul anului. În zona Coastei Prundului vor fi așteptați și de alți juni.
“De 25 martie, noi, celelalte grupuri de Juni, în locurile noastre bine știute, puțin mai încolo de Coasta Prundului, de troița lor, prin pădure, e undeva sub Drumul de Poiană, La Chetriș, noi îi așteptăm cu masa cu bucate, unde – sigur că da - elementul principal este peștele pentru că e prima dezlegare la pește din an – să nu uităm că suntem în Postul Paștelui - ei vin la noi cu o vioară și o cobză, aruncăm buzduganul mai mult simbolic, pentru că zona nu permite, căci suntem puțin cam în pădure, așa, și introducem mici sume de bani în bițcănul lor”, a adăugat Florin Nistor.
Toate acestea se vor întâmpla după ce se încheie slujba, iar adunarea Junilor va fi în fața Bisericii Sfântul Nicolae, din Șchei.