De ce este bine să vă însușiți noțiuni de prim-ajutor
De multe ori se întâmplă ca persoane fără noțiuni de bază să intervină atunci când sunt martorii unui eveniment critic, dar fac mai mult rău victimelor. Astfel, sunt binevenite cursurile de prim-ajutor.
02 Iunie 2022, 12:01
Noțiunile pentru acordarea de prim-ajutor ar trebui să fie cunoscute de toată lumea, pentru că salvează vieți, fie că vorbim despre intervenția pe munte, fie în trafic, în urma unui eveniment rutier sau chiar în cazul accidentelor casnice.
“Neapărat legat de prim-ajutor montan, care este un prim-ajutor destul de specific. Sunt foarte puțini oameni care cunosc regulile de prim-ajutor și sunt unele manevre care, făcute la timp, chiar ar putea schimba în soarta unui accident sau a unui eveniment, pentru persoana care este implicată în evenimentul respectiv. Deci este bine ca lumea să cunoască aceste reguli și să poată interveni corect”, a explicat reprezentantul Salvamont Brașov, Cătălin Petrescu.
Salvamontistul Cătălin Petrescu a afirmat că de multe ori se întâmplă ca persoane fără noțiuni de bază pentru acordarea de prim-ajutor să intervină atunci când sunt martorii unui eveniment critic, dar fac mai mult rău victimelor. Astfel, sunt binevenite cursurile organizate de Crucea Roșie, la care are acces orice persoană.
“Cursurile de prim-ajutor le organizăm pentru persoanele fizice o dată pe lună și pentru persoanele juridice care ne solicită, când doresc dumnealor. Deci este un curs de prim-ajutor de bază. Învață să acorde prim-ajutor în caz de urgență, pentru salvarea vieții, prevenirea unor complicații ulterioare și ameliorare a suferințelor, până în momentul în care un serviciu medical specializat poate să intervină”, a explicat directorul filialei Brașov, Gabriela Cercel.
Cursurile de prim ajutor durează 12 ore și sunt susținute de cadre medicale.
Cursanții învață, printre altele, ce trebuie să facă dacă o persoană apropiată se află în stare de inconștiență, cum se face resuscitare, să panseze plăgi și entorse, ce trebuie să facă în cazul unei arsuri prin electrocutare și chiar să acorde prim ajutor psihologic.
Sursa foto: Facebook / Primăria Hunedoara