De ce este nevoie de femei în politică?
Cote de gen în legislație, rolul femeilor în politică și antreprenoriat, politici de sănătate publică și drepturile reproductive ale femeii în România.
12 Martie 2023, 08:32
Cote de gen în legislație, rolul femeilor în politică și antreprenoriat, politici de sănătate publică și drepturile reproductive ale femeii în România.
Acestea au fost temele dezbătute aseară în cadrul evenimentului "România la feminin - o pledoarie pentru egalitatea de gen", organizat la Brașov de europarlamentarul Ramona Strugariu.
"Cred că, dacă nu vorbim tot timpul despre reprezentarea egală a femeilor și a bărbaților în societate și despre oportunități de fapt și despre o societate deschisă și niște partide politice deschise ca abordare și curaj, de fapt, pentru a sprijini parcursul femeilor în politică, o să sfârșim prin a ne oferi sau a primi flori de 8 martie și cam asta va fi. Toată discuția despre egalitatea de gen și de șanse și, în general, despre drepturi și libertăți fundamentale, mai larg, aș spune eu. Ced că femeile ar trebui să capete tot mai mult curaj să facă acest pas înainte spre reprezentarea politică", a declarat aceasta.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociației "Femeile se implică" Brașov. Fondatoarea organizației, Elena Belloiu:
"Deci toată lumea e împotrivă. De ce trebuie să avem egalitate de gen? De ce trebuie să avem cote? De ce? De ce? Pentru că fără lege nu se va face, nu se va întâmpla. Și așa a început și în celelalte țări din Vest, unde acuma egalitatea de gen este recunoscută, cum ar fi Suedia și alte țări. A fost o legislație și fiind legea impusă partidelor, s-a realizat și acuma, de exemplu, în Suedia, s-a ajuns la așa un nivel că nici nu mai e nevoie de legislație, pentru că societatea și cultura societății aplică această egalitate de gen peste tot".
Printre invitatele evenimentului s-a aflat și viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, care a vorbit despre necesitatea unei activități intense a femeilor în administrația publică și în politică:
"Subiectul reprezentării femeilor în politică e un subiect care privește societatea mai mult decât un anume partid, de aceea trebuie să fie un subiect transpartinic. Este genul de subiect care asigură evoluția și progresul și pe care fiecare dintre partide trebuie să și-l asume, inclusiv subiectul cotelor de gen, care poate fi polarizant, care într-o societate cum este societatea românească, ce are o anumită mentalitate, o anumită cultură, poate să aprindă spiritele sau poate să aducă la dezbateri idei foarte diferite. El trebuie totuși asumat de fiecare dintre partidele care au puterea de a schimba ceva".
Cu această ocazie, secretarul de stat Roxana Mînzatu a atras atenția că România se află pe locul 122, la nivel mondial, în topul ponderii femeilor parlamentar, care formează sub 18% din Legislativ.
În administrația municipală a Brașovului, din totalul de 27 de consilieri locali, 6 sunt femei. În cea județeană, printre cei 35 de consilieri județeni, doar 3 sunt femei.