De luni, încep înscrierile copiilor nou-veniți în grădinițe. Admiterea nu se face pe principiul "primul venit, primul servit"
Înscrierile copiilor nou-veniți în grădinițe încep din data de 30 mai.
26 Mai 2022, 16:46
La înscrierea la grădiniță a copiilor nou-veniți nu se aplică principiul „primul venit, primul servit!” Deci, puteți depune dosarele și în a doua zi de la deschiderea înscrierilor. Și în a treia sau a patra.Este ceea ce le transmit reprezentații Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov părinților care au copii de vârstă preșcolară, pe care vor să îi înscrie la grupa mică.
Înscrierile copiilor nou-veniți încep din data de 30 mai.
“Dosarele pot fi depuse pe toată perioada prevăzută în calendar pentru înscrieri. Nu contează momentul la care se depune dosarul. Nu există un moment la care să spunem: - gata, s-au ocupat locurile, nu mai primim dosare! (...) aglomerarea în prima zi, din punctul nostru de vedere, nu este justificată”, a precizat purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur.
La grădiniță nu există circumscripții școlare, care să-i oblige pe părinți să meargă cu copilul la grădinița de cartier.
Copiii pot fi înscriși la orice unitate doresc părinții, iar ulterior, dacă numărul cererilor depășește numărul locurilor, vor fi aplicate – pentru admitere – criterii de departajare generale și specifice.
În prima etapă, însă, directorii de grădinițe trebuie să primescă absolut toate dosarele depuse.
“Le recomandăm (...) ca, într-o primă fază, să depună aceste dosare în unitățile școlare la care doresc să-și înscrie copiii. Prin procedură, noi am impus directorilor ca, la acest prim moment al înscrierii, să primească toate dosarele (…) noi sperăm în continuare că vom avea, totuși, la un moment dat, un suport electronic din partea Ministerului Educației, cu o platformă informatică, astfel încât să evităm, pe cât posibil, să-i punem pe părinți pe drumuri, să umble cu dosare de la o unitate școlară la alta”, a adăugat Valentin Bucur.
Criteriile generale de departajare sunt cele prevăzute în metodologia aprobată de Ministerul Educației:
- existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi);
- existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
- existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul şcolar următor, în unitatea de învăţământ respectivă;
- existenţa unui document medical eliberat de medicul specialist / certificat de orientare şcolară şi profesională / certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.
Potrivit Ministerului Educației, în cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menţionate, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii şi, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criterii.
Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preşcolari, sunt aprobate de consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Judeţean.