De Ziua Ursului, aflăm cum va fi vremea
Urșii din România au și ei ziua lor, iar aceasta este sărbătorită, în fiecare an, pe 2 Februarie. Această sărbătoare din popor are ca scop predicția vremii pentru următoarea perioadă.
02 Februarie 2022, 09:36
Urșii din România au și ei ziua lor, iar aceasta este sărbătorită, în fiecare an, pe 2 Februarie. Această sărbătoare din popor are ca scop predicția vremii pentru următoarea perioadă.
În România, Ziua Ursului este legată și de sărbătoarea creștină a Întâmpinării Domnului. În trecut, în această zi, copiii erau unși cu grăsime de urs, crezându-se ca astfel puterea acestui animal era transferată asupra lor. Conform site-ului crestinortodox.ro, de Ziua Ursului, "bolnavii de "sperietoare" erau tratați prin afumare cu păr de urs".
Este ziua în care comportamentul ursului poate prezice vremea. Astfel, dacă este soare și Moș Martin iese din bârlog ar putea să își privească umbra, iar dacă se sperie și se retrage, atunci ne mai așteaptă câteva săptămâni de iarnă lungi. În schimb, dacă afară este înnorat, iar ursul nu își va vedea umbra, acesta este semn de venire a primăverii.
Ursul, simbol al puterii, este sărbătorit de mai multe popoare europene. Prezent în mitologie încă din paleolitic, unii istorici cred că inclusiv zeul Zalmoxis ar fi fost un zeu-urs sau că numele său ar deriva din cuvântul "Zalmos", care înseamnă ''piele de urs'', deoarece atunci când s-a născut a fost învelit cu blana acestui animal.
Ziua Ursului mai este numită și Martinul Mare, iar în tradiția populară, în această zi, ursului i se va spune ”Moș Martin” sau "ăl Bătrân", în semn de respect pentru divinitatea sa, ritual menit să protejeze gospodăriile de agresiunea urșilor.
Dacă în România, pe 2 Februarie, ursul este cel care vestește vremea și pentru asta este sărbătorit, în Statele Unite ale Americii și Canada, tot astăzi și tot din același motiv, este marcată Ziua marmotei.
Sursa foto: Radio România Brașov FM