Depresia de sărbători, un fenomen care se manifestă anual la o categorie mare de populație
Depresia de sărbători este un fenomen foarte cunoscut, care se manifestă invariabil în fiecare an la o categorie mare de populație.
06 Decembrie 2022, 13:02
Depresia de sărbători este un fenomen foarte cunoscut, care se manifestă invariabil în fiecare an la o categorie mare de populație.
Sărbătorile arată perfect în reviste sau la televizor. Familia este întotdeauna fericită, iar de pe masă nu lipsesc cele mai bune bucate.
Realitatea este însă alta. Mai mult de 45% din populație nu a cunoscut vreodată bucuria sărbătorilor. Melancolia, tristețea și singurătatea se simt cel mai tare în această perioadă.
Psihologii spun că fiecare persoană este diferită şi, astfel, reacţionează diferit, iar pentru a înfrunta singurătatea este nevoie ca puterea interioară să fie amplificată.
“Poate ar fi bine ca în aceste momente el să se întoarcă cu fața către el și să vadă cine este el; să-și creeze un spațiu propriu, un loc propriu al lui, cu ce-i place lui, cu cât are. Posibil ca unele persoane să își dorească anumite lucruri. Care este diferența între dorință și vis? Dorințele sunt pasagere. Ele nu rezistă în fața dificultăților, dar visele sunt proiecte de viață; ele au rădăcini și de aceea rezistă în fața problemelor. Până la urmă suntem singuri, dar dacă noi știm să ne întoarcem cu fața către noi, nu suntem singuri”, a precizat psihologul Gabriela Ştefan.
Psihologii spun că în lunile de iarnă, la cabinete se prezintă tot mai multe persoane care au nevoie de şedinţe de consiliere.
“Lunile noiembrie, decembrie și prin februarie încolo sunt într-adevăr luni care ne afectează mai mult și datorită timpului, și datorită sărbătorilor, și datorită banilor, părților financiare. Este iarnă și avem nevoie să plătim acele «minunate» facturi și pe lângă facturi avem și cadourile pe care vrem să le cumpărăm, viața de zi cu zi etc.”, a adăugat psihologul Gabriela Ştefan.
Rapoartele psihologice spun că unul din zece români suferă de depresie în perioada Crăciunului, iar alte date arată că 14 din 100.000 de oameni aleg să-și încheie viața tocmai în această perioadă a anului.