Despre ''Călătoria către sine'', cu psihologul clinician Mihaela Ghercă
Călătoria către SINE este despre a deveni persoana care ești cu adevărat, de a te conecta cu sinele autentic.
16 Mai 2023, 14:45
Personalitatea poate avea de suferit pe latura socializării, fără un echilibru între procesul socio-psihologic și identitatea de sine. În spatele persoanei deconectată de sinele autentic, care a trăit diferite traume, " se află individul sănătos care nu și-a găsit exprimarea în viață fiindcă nu i s-a oferit locul pentru a se exprima, nu i s-au oferit relațiile în care să își poată exprima umanitatea autentică'' după cum spunea autorul Gabor Mate.
Invitată în cadrul emisiunii ''Pulsul Zilei'', psihologul clinician, Mihaela Ghercă ne-a spus că personalitatea joacă un rol esențial în formarea laturii socializării:
''Ca și demers de autocunoaștere, când vorbim de dezvoltarea psihosocială, formarea personalității pe latura socializării, privim la teoria lui Erik H. Erikson, care ne spune că dezvoltarea psihosocială are loc pe tot parcursul vieții, nu doar în perioada copilăriei. Acesta spune că dezvoltarea funcţionează după principiul epigenetic, că personalitatea noastră se dezvoltă parcurgând opt etape predeterminate de la naștere până la vârsta senectuții astfel: de la naștere la 1 an - ÎNCREDERE VS. NEÎNCREDERE, de la 1 an la 3 ani - AUTONOMIE VS. RUȘINE, de la 3 la 6 ani - ÎNIȚIATIVĂ VS. CULPABILITATE, de la 6 la 12 ani - SÂRGUINȚĂ VS. INFERIORITATE, de la 12 la 18 ani - IDENTITATE DE SINE VS. CONFUZIE DE ROL, de la 18 la 35 de ani - INTIMITATE VS. IZOLARE DE CEILALȚI, de la 35 la 65 de ani - PRODUCTIVITATE VS. STAGNARE, de la 65 de ani, încheierea perioadei adulte, până la sfârșitul vieții - REALIZARE VS. DISPERARE. Fiecare dintre noi experimentăm în toate etapele crize psihosociale care iau naștere având la bază nevoile noastre psihologice și cele ale societății. Acestea pot avea consecințe pozitive sau negative în formarea personalității, iar teoria sugerează că atunci când finalizăm cu succes fiecare etapă, dezvoltăm o personalitate sănătoasă și asimilăm virtuți și resurse personale de bază, care contribuie la soluționarea crizei din etapa următoare. Atunci când dezvoltăm mai mult partea negativă dintr-o etapă psihosocială, ceea ce înseamnă că nu am finalizat-o cu succes, va fi mai dificil să dezvoltăm partea pozitivă din etapele ulterioare, aspecte care ne scad capacitatea de a forma o personalitate sănătoasă pe latura socializării.''
Putem rezolva unele sau toate etapele într-un moment ulterior al vieții noastre, acest lucru a determinat-o pe Mihaela Ghercă să creeze GHIDUL și WORKSHOPUL "Călătorie către SINE'', prin care oricine se poate cunoaste, este invitat să privească la omul care este astăzi, prin lentila prezentului, și poate participa activ la transformarea sa în persoana care este cu adevărat, transformarea putând avea loc doar după demersul de autocunoaștere.
Evenimentul va avea loc în 27 mai, iar detaliile despre locație vor fi anunțate curând pe canalele social media ale workshopului ''Călătoria către SINE''.