Despre "Importanța învățării limbii române în străinătate", la Brașov
Conferința - Diaspora "Importanța învățării limbii române în străinătate", eveniment găzduit de Aula Universității Transilvania, reunește, mâine, reprezentanți ai diplomației românești și specialiști din domeniul educației.
05 August 2022, 13:55
Conferința - Diaspora „Importanța învățării limbii române în străinătate”, eveniment găzduit de Aula Universității Transilvania, reunește, mâine, reprezentanți ai diplomației românești și specialiști din domeniul educației, inclusiv ai predării limbii române din școli europene unde învață nativi români.
Ei vor vorbi despre provocările pe care le întâmpină elevii și profesorii români în diaspora, despre calitatea învățării, dar va fi și un dialog despre metode și tehnici de învățare a limbii române în diferite contexte sociale.
„Este foarte importantă această conferință pentru că, odată cu fenomenul migraționist, cu plecarea peste hotare a românilor, pleacă și copiii acestora și educația lor continuă peste hotare. Educația lor peste hotare presupune și continuarea învățării limbii materne în afara granițelor țării. Este un fenomen special acesta, pentru că în absența unui contact direct cu mediul românesc, limba română devine aproape o limbă străină pentru pentru acești copii”, a precizat Ștefania Molnar, inspector școlar general adjunct.
O altă temă a conferinței privește efectele migrației asupra copiilor – emigranți sau rămași în țară.
Pe acest subiect vor conferenția specialiști în protecția copilului, psihologi, consilieri, a precizat inspectorul școlar Ștefania Molnar:
„Primul efect este faptul că acești copii nu mai folosesc limba maternă ca prima limbă de comunicare. Evident, când suntem plasați într-un mediu lingvistic neromânesc, trebuie să comunicăm cu mediul, acela. Vom comunica nu în limba română, ci în limba țării în care părinții noștri au decis să trăim și, evident, ruptura se produce dureros, se produce treptat - o îndepărtare de mediu lingvistic, o îndepărtare de mediul cultural românesc, în cele din urmă, o abdicare treptată de la spictualitatea românească”.
Organizatorii conferinței sunt Departamentul Românilor de Pretutindeni din Guvernul României, Centrul franco-român de cooperare economică și culturală Bordeaux și Inspectoratul Școlar al Județului Brașov.