Despre viitorul aeroporturilor regionale, la Ghimbav, la cea de a doua ediție a Conferinței Smart AirPort Cities
Peste 200 de persoane participă la această oră, la Ghimbav, la cea de-a doua ediție a conferinței Smart AirPort Cities, pentru a dezbate viitorul aeroporturilor regionale din Europa.
09 Mai 2022, 11:12
UPDATE
În cadrul conferinței de astăzi, președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian Veștea, a făcut o prezentare a demersurilor întreprinse pentru realizarea Aeroportului de la Brașov, și a făcut referire și la obiectivul european cu privire la reducerea emisiilor de carbon:
“În primul rând, noi abordăm ultimele tehnologii care există la nivel mondial. Acestea vor fi folosite la Aeroportul din Brașov, atât în ceea ce privește securitatea, cât și dirijarea traficului aerian. Tot ca o noutate este foarte important să știți că, în prezent, CJ are lista de investiții și pregătește un proiect în așa fel încât să fie primul aeroport din România care va avea eficiență din punct de vedere al energiei. Vom produce energie, o vom stoca, o vom băga în rețea și vom avea independență energetică (...) Am toată convingerea că Aeroportul de la Brașov, fiind construit ca un aeroport al zilelor noastre, va beneficia în continuare de toată atenția și de toată tehnologia în așa fel încât să poată fi un exemplu pentru toate celelalte aeroporturi din România”.
Aeroportul de la Brașov va fi dat în folosință spre finalul acestui an, dar primele zboruri vor fi posibile doar în anul 2023, au menționat reprezentanții autorităților județene prezenți la dezbatere. Obiectivul va ajuta la dezvoltarea regională, atât din punct de vedere economic, cât și turistic, consideră aceștia.
“Eu mi-am permis astăzi - mai mult în glumă decât în serios - să îi dau o poreclă: Dracula Airport, pentru că, dacă mediul economic și mediul diplomatic îl va cunoaște ca Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, toată lumea îl va știi drept Aeroportul lui Dracula, pentru că suntem la 30 de km de Castelul Bran, iar castelul Bran este atracția iconică a României”, a precizat reprezentantul Asociației Smart City Brașov, Cristian Macedonschi.
În condițiile în care lucrările la Aeroportul de la Ghimbav se apropie de final, mediul de afaceri brașovean așteaptă și îmbunătățirea infrastructurii de business:
“Pentru asta, Camera de Comerț, împreună cu autoritățile locale, au trei priorități: un centru expozițional la Ghimbav, un centru intermodal la Feldioara și, bineînțeles, Parcul Industrial de la Brașov. Aceste trei obiective sunt de importanță strategică pentru dezvoltarea ulterioară a județului Brașov”, a precizat președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Silviu Costea.
.......................
Peste 200 de persoane participă la această oră, la Ghimbav, la cea de-a doua ediție a conferinței Smart AirPort Cities, pentru a dezbate viitorul aeroporturilor regionale din Europa.
Aeroportul Internațional Brasov este subiectul central al acestei conferințe la care participă reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului diplomatic și ai companiilor aeriene care operează în România.
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a făcut o prezentare a demersurilor întreprinse pentru realizarea primului aeroport din ultimii 50 de ani, care se va adăuga celor peste 700 de aeroporturi regionale existente în Uniunea Europeană.
După cum a subliniat în discursul său Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene la București, principala provocare în acest moment pentru aeroporturile regionale este să devină mai verzi, pe lângă acoperirea pierderilor suferite în pandemie. Diplomatul elvețian a explicat că aceste aeroporturi au fost cele mai afectate în ultimii doi ani, iar în prezent viitorul lor se scrie sub semnul pactului ecologic european.
Lucrările de astăzi se încheie în jurul orei 18.00.
Pe de altă parte, cu prilejul Zilei Europei, organizatorii au pregătit și un flashmob muzical, în Piața Sfatului, de la ora 19.00.
Sursa foto: Radio România Brașov FM