Dezvățarea de plagiat este obligatorie încă din liceu, susțin mai mulți profesori universitari din țară
Dezvățarea de plagiat este obligatorie încă din liceu. Cel puțin așa consideră mai mulți profesori universitari din țară, care au trimis și un apel la Ministerul Educației pentru ca proiectele de Legi ale Educației să aibă în vedere și acest lucru.
28 August 2022, 13:21
Dezvățarea de plagiat este obligatorie încă din liceu. Cel puțin așa consideră mai mulți profesori universitari din țară, care au trimis și un apel la Ministerul Educației pentru ca proiectele de Legi ale Educației să aibă în vedere și acest lucru.
Între semnatari este și decanul Facultății de Litere Brașov, conf. univ. dr. Adrian Lăcătuș.
“Noi considerăm că majoritatea defectelor de atitudine morală față de educație și față de munca intelectuală provin din învățământul de dinaintea universității și degeaba le abordăm și ne confruntăm cu ele doar în universitate, pentru că unele lucruri sunt deformate dinainte. În primul rând, atacarea, să zicem, surselor plagiaturii sau acestei deformări din învățământul nostru, care a condus la înclinația masivă, poate cea mai mare din Europa a elevilor către plagiat, pe care consideră o tehnică naturală și care nu este sancționat, nu este înțeles așa cum trebuie înainte de universitate și uneori nici în universitate în anumite zone”, a precizat decanul Facultății de Litere Brașov.
Universitatea Transilvania are, de doi ani, un centru de scriere academică, gestionat cu reprezentați ai Facultății de Litere. Aici, în special studenții din anul I sunt învățați să scrie o lucrare care să iasă din sfera suspiciunilor de plagiat.
“Există, conform legii, un curs obligatoriu sau cursuri obligatorii la ciclul de masterat și la ciclul de licență în toate facultățile. Noi, la Universitatea Transilvania, avem și o structură special creată, care îi învață pe studenți să își scrie articolele și lucrările și eseurile dincolo de disciplina în care se pregătesc. Adică ei învață norme generale, sisteme de redactare și de citare, de construire a referințelor critice, astfel încât ei să aibă un text curat, personal, relevant și, bineînțeles, care să evite orice probleme de etică”, a adăugat conf. univ. dr. Adrian Lăcătuș.
Există și un site pe care studenții se pot programa și tot aici găsesc și resurse.
Apelul trimis ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cerea prelungirea dezbaterilor pe proiectele de legi, astfel încât să existe o mai mare aplecare asupra problematicii de etică și integritate academică.
Apelul este semnat, între alții, de Dacian Dragoș, președinte al Comisiei de Etică UBB, fostul rector al Universității din București Mircea Dumitru, profesorul emerit Dumitru Sandu sau conferențiarii Claudiu Tufiș și Radu Vancu.
Sursa foto: arhivă / radiooltenia.ro