Digitalizarea, un subiect intens dezbătut și la Brașov
Necesitatea transformării digitale a afacerilor, lămurirea unor concepte și sprijinul pe care-l pot obține antreprenorii pe traseul digitalizării - au fost temele de discuții la cea de-a doua dezbatere "Digital UP - Dezvoltarea Antreprenorială pentru IMM-uri".
19 Octombrie 2022, 18:15
Necesitatea transformării digitale a afacerilor, lămurirea unor concepte și sprijinul pe care-l pot obține antreprenorii pe traseul digitalizării - au fost temele de discuții la cea de-a doua dezbatere „Digital UP - Dezvoltarea Antreprenorială pentru IMM-uri”.
Evenimentul s-a desfășurat astăzi la Brașov, la initiațiva Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, cu sprijinul Patronatului Femeilor Antreprenor, în prezența a zeci de antreprenori și reprezentanți ai autorităților locale.
“Avem prezență în zona online într-un procent extrem de scăzut. Mai mult decât atât, știm foarte bine că România este codașă în ceea ce privește digitalizarea administrației publice în topul, clasamentul Uniunii Europene și pentru că nu-mi place acest top, vreau să-l răsturnăm împreună”, a declarat în deschiderea evenimentului președinte CONAF, Cristina Chiriac.
Țara noastră se situează ultimul loc între statele membre ale UE, în ediția din 2021, a Indicelui economiei și societății digitale, a precizat Cristina Chiriac.
Totuși, România stă mai bine decât alte state în ceea ce privește ponderea femeilor specialiști în domeniu.
“De altfel, în indicele DESI, deși suntem pe 27 din 27 la general, când vorbim de implicarea femeilor, de ponderea de specialiști în domeniu, suntem peste media europeană - 26% dintre specialiștii noștri în domeniu sunt femei, față de o media europeană de doar 19%. Este o performanță și o performanță pe care trebuie să o consolidăm în lunile și în anii care vor veni”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.
Prezent la conferința CONAF de la Brașov, președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea a enumerat câteva dintre performanțele administrației județene în materie de digitalizare:
“Consiliul Județean Brașov este primul județ digitalizat din punct de vedere instituțional. Încă de dinainte de pandemie Consiliul Județean Brașov a aplicat pe un program al capacității administrative, a obținut o finanțare de 5 milioane de lei, iar în prezent ne-am bătut cu mentalitățile unor instituții, cu mentalitățile funcționarilor, în așa fel încât tot acest proiect să poată fi dus la bun sfârșit. Este un proiect greu, care a trebuit să regândească o serie de mecanisme, fie că vorbim de arhivare, fie că i-am convins pe cei din alte instituții să accepte semnătura digitală pe diverse documente”.
„Digital Up” este un proiect national dedicat digitalizării, lansat luna trecută, ce își propune să aducă factorii de decizie din administrația centrală și locală și companiile multinaționale furnizoare de soluții digitale față în față cu antreprenorii din România.
Astfel, sunt programate mai multe dezbateri în 6 localități din țară.
După Constanța și Brașov, dezbaterile vor continua la Iași, în luna noiembrie.