Din 150 de studenți anunțați, doar 14 au mai protestat în fața Rectoratului
Din 150 de studenți anunțați, doar 14 au mai ajuns să protesteze în fața Rectoratului, față de creșterea taxelor de cămin, astăzi, în prima zi a anului universitar.
02 Octombrie 2023, 17:46
Din 150 de studenți anunțați, doar 14 au mai ajuns să protesteze în fața Rectoratului, față de creșterea taxelor de cămin, astăzi, în prima zi a anului universitar.
Tinerii sunt nemulțumiți pentru că plătesc mai mult decât colegi de-ai lor din București, Iași, Constanța sau Cluj, spun ei, și nici nu au parte de condiții care să justifice un asemenea cost. Reprezentantul studenților, Marian Constantin Iancu, a dat detalii:
”În toate căminele din țară, media prețurilor este undeva la 219 lei sau 233 lei pe lună, iar la noi 445 lei pe lună. Condițiile nu se justifică. Renovările, când se fac, se fac în timpul în care studenții sunt la cămine și de exemplu, anul trecut s-au renovat câte două etaje deodată și toți studenții trebuia să meargă numai la două etaje, fie la baie, fie la dușuri. Internetul are probleme. Majoritatea dulapurilor nu are mânerele. Stăm câte patru în cameră, nu avem chiuvetă în cameră, în majoritatea căminelor. Băile sunt la comun pe palier. Studenții nu se mobilizează, indiferent unde ar fi, tot învățământul după ce trecem de aici, suntem toți niște individualiști și nu știm să facem totul decât pe cont propriu. De aia nu rezolvăm absolut nimic”.
La fel spun și alți colegi de-ai lui.
Între studenți, ulterior a venit și rectorul Universității Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan. Acesta a precizat că sunt camere de 2 studenți sau 4, nu sunt de 3.
În cazul camerelor de 4 studenți, unde sunt câte 3 piese de mobilier, vor fi aduse scaunele sau birourile care lipsesc, pentru că paturile există.
Rectorul Universității Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.
”Activitatea cămine în cantine este cu autofinanțare. Deci, practic, ce subvenție ne dă statul plus taxa de cămin ar trebui să acopere cheltuielile reale. Ori finanțarea pe care noi o primim de la minister reprezintă cam jumătate din costurile reale în Brașov. Avem 8 luni de frig la Brașov, deci nu putem compara condițiile de la noi cu condițiile din alte centre universitare. Din păcate, finanțarea și subvenția pe care o primim noi, Brașovul, este egală cu subvenția pe care o primesc celelalte centre universitare. Soluția ar fi doar creșterea alocației bugetare a subvenției”.
O altă soluție ar fi instalarea panourilor fotovoltaice pentru reducerea consumurilor, lucru aflat deja în planul conducerii Universității, care a investit, în 9 luni din acest an, 3 milioane lei în reabilitarea căminelor și alte lucrări.
Pe de altă parte, conducerea Universității spune că va publica pe site facturile primite pentru utilitățile din cămine, pentru a face și studenții socoteala.
Vă reamintim că taxele de cămin sunt aprobate de Senatul Universității, în care există și doi reprezentanți ai studenților.