Disputa pe spațiile ONG-urilor din Centrul de Servicii Multifuncționale a ajuns la masa prefectului
Disputa pe spațiile ONG-urilor din Centrul de Servicii Multifuncționale, din strada Panselelor, a ajuns la masa prefectului.
03 Mai 2019, 15:23
Disputa pe spațiile ONG-urilor din Centrul de Servicii Multifuncționale, din strada Panselelor, a ajuns la masa prefectului.
Astfel, la inițiativa prefectului Marian Iulian Rasaliu, a avut loc o întâlnire, la Instituția Prefectului județul Brașov la care au participat reprezentanții ONG-urilor și cei ai Direcției de Servicii Sociale, precum și ai Consiliului Local Brașov.
După mai bine de două ore de discuții, timp în care au fost ascultate și analizate problemele, astfel încât să se ajungă la un acord prin care ONG-urile să-și poată continua activitatea acolo, s-a ajuns la concluzia că este necesar a se reaprecia, de către Consiliul Local Brașov, modalitatea de atribuire a acestor spații.
Concret, trebuie să fie bine definite noțiunile de „binefacere” și „utilitate publică” din activitatea ONG-urilor, astfel încât să nu mai existe confuzii în aplicarea legislației specifice. Iar acest aspect poate fi clarificat în urma unei dezbateri publice inițiate de Primăria Brașov, urmată de o Hotărâre a Consiliului Local.
Reamintim că ONG-urile au stat în spațiile de pe strada Panselelor graţie unui proiect european, derulat în perioada 2007-2013. Din 2014 până în 2019, ONG-urile ocupau gratuit spațiile, fiind perioada de sustenabilitate a proiectului. Înainte de a se încheia perioada de sustenabilitate, ONG-urile au fost informate, în mai multe rânduri că se va încheia parteneriatul.
Potrivit reprezentanților Direcției, varianta legală prin care asociațiile și fundațiile puteau rămâne în spațiul de pe Panselelor ar fi fost ca acestea să se înscrie la o licitație pentru spațiu, unde prețul de pornire al chiriei era de 5,2 lei pe metrul pătrat pe lună.
Problema apărută la Brașov între ONG-uri și DAS se poate rezolva în conformitate cu prevederile art. 124 din legea 215/2001 a administrației publice locale, potrivit căreia consilierii - locali și județeni - pot da în folosință gratuită pe termen limitat bunuri mobile și imobile proprietate publică sau private, locală sau județeană, după caz - persoanelor juridice fără scop lucrativ care desfășoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice.
Legiuitorul a accentuat trei teze juridice: activitate de binefacere, utilitate publică ori servicii publice.