Distincție Punct Albastru Unicef- Blue Dot, pentru Brașov
Brașovul a fost acreditat, astăzi, ca Punct Albastru Unicef- Blue Dot, distincție oferită pentru felul în care a fost gestionată situația refugiaților ucraineni, în special a femeilor și copiilor.
14 Aprilie 2022, 17:59
Brașovul a fost acreditat, astăzi, ca Punct Albastru Unicef- Blue Dot, distincție oferită pentru felul în care a fost gestionată situația refugiaților ucraineni, în special a femeilor și copiilor.
„Brașovul a fost un centru de primire refugiați încă din primele zile ale războiului. Am reușit să oferim locuri de cazare, am reușit să oferim hrană, am reușit să oferim consiliere psihologică, consiliere juridică, locuri de muncă, iar pentru cei mai mici dintre refugiați, locuri în grădinițe, în școli. Toate aceste lucruri s-au întâmplat printr-o implicare fantastică a comunității brașovene”, a spus primarul municipiului, Allen Coliban.
Cu acest prilej, la centrul comunitar de la CATTIA a fost prezent astăzi și ambasadorul Japoniei în România, Excelența Sa Hiroshi Ueda.
„Aș dori să-mi exprim compasiunea față de toți oamenii care au fost forțați să își părăsească țara, Ucraina, pentru a ajunge aici, în România. Inima mea se îndreaptă către toți și, în același timp, sunt foarte impresionat astăzi să văd bunăvoința și sufletul cu care îi întâmpină poporul român, UNICEF și Brașov”, a precizat Excelența Sa, Hiroshi Ueda.
De altfel, Japonia a oferit UNICEF, pentru activitatea din România 1,8 milioane de dolari, sumă care să vină în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina.
Donația este cu atât mai importantă cu cât numărul micuților care au fugit din calea războiului este foarte mare.
„Aproape 700.000 de refugiați au intrat în România, jumătate dintre ei fiind copii, majoritatea călătorind cu familia destrămată, doar alături de mamă. Deci, copiii sunt cei care au în primul rând și în special nevoie de protecție și asistență, aici, în ţară. Și, după cum ați spus, am început să ne concentrăm asupra acestui lucru din prima zi, prin acest mecanism al Punctelor Albastre care oferă, în primul rând, servicii de înregistrare și protecție tuturor copiilor refugiați care vin, începând de la granițe, dar mergând încet și cu refugiații în restul țării, cum ar fi centrul de aici, din Brașov. Serviciile oferite de Punctele Albastre sunt în primul rând serviciile de protecție a copilului axate pe cei mai vulnerabili copii, iar unii dintre acești copii, după cum am văzut, călătoresc neprotejați și fără părinți. Și este esențial ca acei copii să primească protecția imediată”, a explicat reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult.
În acest moment, la Brașov există șase grupe de copii care urmează grădinița în limba ucraineană și numeroși alții care fac cursuri online în săli special amenajate.