Doar 4 locuințe din 10 din Brașov sunt asigurate
În județul Brașov, localitățile cu cele mai puține locuințe asigurate sunt: Apața, Ormeniș, Ticușu, Ungra, Holbav și Augustin.
Articol de Mihaela Chirac, 07 Octombrie 2024, 21:28
Doar 4 locuințe din 10 din Brașov sunt asigurate! Iar în județ, gradul de acoperire este de 33,42%, puțin peste cel de 24% raportat la nivel de țară, potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.
În județul Brașov, localitățile cu cele mai puține locuințe asigurate sunt: Apața, Ormeniș, Ticușu, Ungra, Holbav și Augustin – cu procente între 4 și 5%.
La polul opus, sunt și câteva localități în care mai mult de 40% dintre locuințe au încheiate o poliță de asigurare.
”Campioană este comuna Sânpetru - 55% grad de acoperire, urmată de 45% - comuna Cristian, apoi Hărman - 41,5, Brașov – 41%. Ultimul din top cinci este Ghimbavul, cu 39%. Aici e o explicație: casele se construiesc cu credite bancare și banca cere să te asiguri cel puțin obligatoriu, dar în cele mai multe cazuri și asigurare facultativă, pentru că doresc să-și protejeze creditul pe care ți l-au dat”, a spus Sergiu Costache, din partea Asociației pentru Promovarea Asigurărilor.
Pentru al 12-lea an consecutiv, octombrie este Luna Asigurărilor de Locuințe.
Una dintre cele mai longevive campanii de informare dedicate asigurărilor de locuințe din România ne reamintește de riscurile care ne amenință locuințele și, mai ales, de importanța asigurării propriei case.
”Legea încercă să ne protejeze de noi înșine, în situația în care nu suntem conștienți de pericolele care ne pândesc. Și aici sunt trei pericole pentru asigurarea obligatorie: cutremurul, inundația provenită din creșterea apelor și alunecările de teren. Dar această asigurare obligatorie nu rezolvă problema dispariției integrale a casei într-un incendiu, într-o explozie, nu te protejează la furt, nu te protejează la multe alte lucruri. Aici vine asigurarea voluntară - cea facultativă. Costă mult mai puțin decât își imaginează oamenii. O asigurare obligatorie este între 50 și 130 lei pe an, adică fie 50, fie 130, depinde din ce e făcută casa, din ce material, iar cea facultativă este undeva între 70 și 130 euro pe an, adică 10 euro pe lună”, a adăugat Sergiu Costache.