Doar azi mai poți vedea "pe viu" Artele Persiei, la Aula Universității
Gravură în lemn, intrasii, emailat, picturi în miniatură. Sunt doar câteva dintre tehnicile pe care le puteți vedea doar astăzi, la Aula Universității, în cadrul expoziției "Artele Persiei".
26 Iulie 2022, 09:40
Gravură în lemn, intrasii, emailat, picturi în miniatură. Sunt doar câteva dintre tehnicile pe care le puteți vedea doar astăzi, la Aula Universității, în cadrul expoziției „Artele Persiei”.
Sunt prezentate de către 16 meșteșugari iranieni, care duc mai departe meșteșuguri milenare ale culturii lor.
Expoziția este și o incursiune în arta și cultura tradițională a orașului Isfahan, considerat capitala culturală a Iranului, centrul artizanatul iranian.
Mohammadebrahim Golriz Kathami face incrustație, un meșteșug practicat de 300 de ani în familia sa. Pe care l-a dus la nivel de excelență, el primind primul sigiliu de autenticiate din partea UNESCO:
“Produsul se numește Khatam. Este un produs din oase de cămilă, lemn și metal. Lemnul este în 3 culori, roșu, negru și verde, și unesc 6 ca să devină o stea. Și apoi alte 6 în jur, și alte 6 în jur, până ajung la 24 de bucăți. Pentru acest produs, sunt 145 de bucăți. Apoi le combin cu alte 145 și alte 145. De exemplu, aici sunt 845 de bucăți. După aceea, bucățile adunate se taie pe orizontală, la dimensiunea de un milimetru, să fie ca o foiță. Foile sunt apoi lipite pe obiecte, casete din lemn”.
La final, foița este șlefuită și se aplică un strat de lac. Pentru o cutiuță de bijuterii îmbrăcată într-o astfel de foiță, lucrează, în medie, 48 de zile, câte 10 ore pe zi. Meșteșugul l-a învățat în familie, dus din tată în fiu, de 7 generații.
Davari Mohsen face produse din cupru reliefat. Cu dalte și ciocan, gravează diverse forme pe foițe din metal, care pot fi apoi înrămate:
“Nu e o artă din familie, am învățat-o din întâmplare și sunt 27 de ani de când lucrez cu ea. Lucrul acesta se poate face pe mai multe aliaje, eu acum lucrez pe cupru. Se poate lucra și pe argint, dar la argint este mult mai scump, sau pe alte produse. Eu prefer să lucrez pe cupru, pentru că obțin 3 culori: roșcat, alb – albul este staniu, cupru îmbrăcat în staniu, sau negru. Și, pentru că se pune în ramă, nu se mai oxidează”.
O altă tehnică aparte este pictura în miniatură.
Behzad Fallahi Sichani a învățat-o de la tată său și practică stilul specific zonei Tabriz.
Caracteristica principală a acestei picturi este coloratul luminos și pur.
Pentru a vedea toate detaliile executate, trebuie să folosești lupa.
“Mie îmi plac foarte mult poeziile iraniene mi le imaginez și le transpun. Pentru o astfel de lucrare, cu un peisaj tot din poezie, am lucrat aproape o lună, ca 6 ore pe zi”, a explicat Behzad Fallahi Sichani.
Expoziția marchează 120 de ani de relații diplomatice între România și Iran, iar la deschiderea oficială a acesteia a fost prezent și Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, Excelenț Sa, domnul Seyed Hossein Sadat Meidani:
“Este o plăcere deosebită pentru mine să fiu aici pentru a patra oară, Brașovul este unul dintre orașele istorice, primul ca destinație turistică în România. Am adus această expoziție din orașul Isfahan, important centru în Iran. Deja avem relații bune de colaborare pe plan științific cu Universitatea Transilvania și, în urmă cu două sptămâni, a fost semnat și un pareneriat între Universitatea din Isfahn și Universitatea Transilvania din Brașov și perăm că pe baza acestora și schimburile culturale să dezvoltăm relațiile bilaterale între Iran și România”.
Expoziția de la Aula Universității o mai puteți vedea doar astăzi, până la ora 19.00.