Două defibrilatoare externe automatizate în centrul orașului, la dipoziția brașovenilor
Un prim-ajutor acordat în primele zeci de secunde ale unui stop cardio-respirator poate face diferența dintre viață și moarte.
21 Decembrie 2022, 12:59
Un prim-ajutor acordat în primele zeci de secunde ale unui stop cardio-respirator poate face diferența dintre viață și moarte.
La Brașov, de astăzi, există două defibrilatoare externe automatizate în centrul orașului, pe care le poate folosi oricine, indiferent dacă e sau nu cadru medical.
Unul dintre ele este în Piața Sfatului, celălalt în Livada Poștei.
“Proiectul acesta se numește «O secundă pentru viață». El este format din două părți. Practic, am amplasat două defibrilatoare externe în Brașov. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 7, iar de cealaltă parte, vom oferi cursuri de prim ajutor în școlile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare, pentru că, după cum știți, în România există foarte puține defibrilatoare externe amplasate. Pe lângă asta, foarte mulți nu știu să le folosească, și și mai puțin nu au noțiuni de bază de resuscitare cardio-pulmonară. Gândiți-vă că în primele 3 minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns al unei ambulanțe în Europa este de 8 minute. Dacă nu avem noțiunile acestea, acel om care suferă un stop cardiac, care poate fi salvat, pierde lupta”, a explicat dr. Alexandru Covaciu, președinte al filialei Brașov a Caravanei cu Medici.
Valoarea totală proiectului este de peste 21.000 lei.
Banii au fost strânși în cadrul Cursei cu obstacole a comunității, Brașov Heroes, organizată în septembrie.
“Este un proiect relevant pentru comunitatea noastră, un proiect unic și este clar de ce este extrem de important, fiindcă salvează vieți și va salva vieți de acum încolo mulți ani de zile. bineînțeles, e important să fie și aceste cursuri de prim ajutor, ca să fie cât mai multe persoane care să știu să folosească defibrilatorul”, a precizat Laura Popeea, reprezentant al Fundației Comunitare, organizator.
“Personal, tatăl meu a decedat în urma unui stop cardio-respirator, care ar fi putut fi evitat. Ar fi putut fi salvat. Avem nevoie de astfel de infrastructură în spații publice, cu atât mai mult în zonele cele mai tranzitate, iar Brașovul fiind - pe lângă un oraș mare din România - și un oraș turistic, faptul că avem amplasate primele două astfel de defibrilatoare externe automate în Piața Sfatului și în Livada Poștei este un lucru foarte bun”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Chiar și cu un astfel de aparat, cei care observă o persoană care are nevoie de prim ajutor trebuie să sune la 112.
Însă, până la venirea echipajului profesionist, și ei pot acorda ajutor, cu compresii asupra toracelui și folosind aparatul, dacă e nevoie, care are și comenzi vocale.
Inițiatorii proiectului vor să ofere elevilor și cursuri de prim ajutor.
Sursa foto: Radio România Brașov FM