Dr. Florin Orţan: "Sistemul de sănătate de stat şi cel privat ar trebui gândite complementar, nu competiţional"
Dr. Florin Orţan: "Sistemul de sănătate de stat şi cel privat ar trebui gândite complementar, nu competiţional".
06 Februarie 2020, 18:40
Sistemul de sănătate de stat şi cel privat ar trebui gândite complementar, nu competiţional, este de părere senatorul PSD de Braşov, dr. Florin Orţan. Afirmaţia vine în contextul adoptării de către Guvernul Orban a ordonanţei de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi.
Este vorba despre deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice.
„Într-o competiţie, cineva pierde. Dacă pierde sistemul privat, pierd investitorii, pierd bănci. Inacceptabil. Dacă pierde sistemul public, 14 milioane de români rămân pe dinafara oricărei asistenţe medicale. Prin urmare complementaritatea celor două sisteme este cuvântul de bază.”, a declarat dr. Florin Orţan.
La acest moment, după cum a remarcat dr. Florin Orţan, sunt unităţi în sistemul de stat, nu multe, este adevărat, care sunt la acelaşi nivel, uneori chiar la un nivel superior de confort faţă de unităţi de sănătate private:
„Trebuie să discutăm şi despre egalitatea de şanse între stat şi privat. Accesul la banii de la bugetul de stat se face exclusiv prin licitaţii. Licitaţiile sunt condiţia transparentizării cheltuirii banului public. Spitalele publice în acest moment trebuie să facă proceduri îndelungate de achiziţii, care uneori se contestă. Spitalele private nu au obligaţia să facă licitaţii atunci cand accesează bani publici. Acest lucru ar trebui dezbătut înainte să dăm orice fel de ordonanţă.”
Un alt aspect care ar trebui reglementat, după părerea politicianului braşovean, se referă la abordarea favorizantă a unui medic din sistemul privat faţă de cel din sistemul de stat, deşi ambele unități medicale în care aceştia lucrează au servicii decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, deci au acces la banul public.
„Cheltuirea banilor publici trebuie să se facă la fel în public şi privat. Toţi coordonatorii de credite, managerii spitalelor, directorii medicali, şefii de secţii de la public, au declaraţie de avere şi de interese depuse şi publicate pe site-ul respectiv. Asta ca să preîntâmpinăm situaţii din trecut în care cuscrul, fina, fiul vindea scule, dispozitive la spitalul public. Şefii de secţie de la privat nu au obligaţia să îşi depună declaraţia de avere si declaraţia de interese, prin urmare, la privat, se poate, fără licitaţie, să cumpărăm de la firma unui bun prieten sau de la firma unei rude foarte apropiate.”, a concluzionat senatorul PSD de Braşov, Florin Orţan.