Duminică se împușcă cocoșul, la Apața. Străvechiul obicei este reluat după un an de pauză, din cauza pandemiei
Este vorba despre un obicei străvechi al comunităţii maghiare, unic în zonă, ce are la bază o legendă locală, datată undeva în secolul al XIV-lea, de pe vremea ultimelor năvăliri ale tătarilor.
03 Aprilie 2021, 10:17
Duminică, în prima zi de Paște Catolic, începând cu orele 14.00, brașovenii, dar nu numai, sunt așteptați să participe „Împuşcatul cocoşului”.
Este vorba despre un obicei străvechi al comunităţii maghiare, unic în zonă, ce are la bază o legendă locală, datată undeva în secolul al XIV-lea, de pe vremea ultimelor năvăliri ale tătarilor.
“Se spune că, știind de iminenta năvălire a unei hoarde de tătari, locuitorii s-au ascuns între zidurile unei cetăți părăsite. Tatarii au venit, au prădat satul, dar nu au găsit pe nimeni. Când să plece (pentru că sătenii erau ascunși și cu cățe, și cu purcel, și cu cocoș), cocoșul a cântat și tătarii i-au găsit. Câțiva săteni ar fi scăpat, iar de atunci, supărați definitiv pe cocoșul care i-a trădat, îl judecă și îl pedepsesc în fiecare an. Putem spune că documentat este unul dintre obiceiurile cu desfășurare neîntreruptă îndelungată din județul Brașov”, a spus managerul Centrului Cultural Reduta, Adrian Vălușescu.
În timp, desfășurarea acestui obicei a căpătat rol inițiatic.
“Era pus în scenă de tinerii care se pregăteau să plece în armată. Au rămas la recuzita din secolele trecute - poartă niște haine militărești, dar nu au arme de foc, ci arbalete, pentru că acelea erau armele folosite în acea perioadă pentru a se apăra. Evenimentul are și un rol educativ, pentru că se transmite această poveste și această tradiție din generație în generație. Acum nu mai sunt tineri care pleacă în armată, sunt copii mai tineri care își învață rolul”, a adăugat Adrian Vălușescu.
Pe scurt, alaiul pleacă întotdeauna de la o gazdă, copiii fiind îmbrăcați în costume populare maghiare. Alături de fanfare, alaiul uliţele satului, se opresc la statuia poetului maghiar Petőfi Sándor, apoi se îndreaptă spre un deal din afara localităţii, unde are loc procesul cocoșului și execuția lui simbolică. Asta pentru că toți copiii prezenți trag cu arbaleta la țintă, locul cocoşului viu fiind luat de unul desenat.
La final, obiceiul prevedea strângerea comunității la Căminul cultural, la borșul de cocoș. Anul acesta, însă, din cauza pandemiei, masa nu va mai avea loc. Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Apața, în parteneriat cu Centrul Cultural „Reduta”.