Echipamente medicale pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean Brașov
Proiectul are o valoare de aproape 7 milioane de lei.
Articol de Camelia Vlad, 13 Iunie 2024, 13:32
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov va fi dotat cu echipamente medicale specifice anatomiei patologice, necesare pentru diagnosticul cancerului, cu finanțare din fonduri accesate prin Programul Sănătate gestionat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Proiectul, în valoare totată de peste 6,8 milioane de lei, a fost aprobat joi de consilierii județeni întruniți într-o ședință extraordinară. Contribuția autorității județene se ridică la 136.500 de lei.
Președintele Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban:
"Este foarte important acest proiect. Vom aloca 6,8 milioane de lei pe această componentă. Nu este singura, pentru că de aceea am și aprobat pentru Spitalul Județean să administreze două spații, respectiv într-o clădire, parterul și etajul 1, că să accesăm și alte fonduri pentru acea componentă de vindecare a acestor probleme de cancer".
Prin intermediul acestui proiect, administraţia judeţeană şi-a propus să eficientizeze activitățile laboratorului de anatomie patologică de la Spitalul Județean.
Prin intermediul acestui proiect, administraţia judeţeană şi-a propus să eficientizeze activitățile laboratorului de anatomie patologică de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, în sensul efectuării mai multor pași necesari pentru tratament în cadrul laboratorului, scurtării timpului de la prezentarea pacientului la medic cu primele simptome până la inițierea tratamentului (interval care în prezent este de aproximativ 6 luni) şi al creșterii acurateții rezultatelor.
Digitalizarea activităţii laboratorului va permite o mai mare flexibilitate a medicului anatomopatolog în ceea ce priveşte vizionarea materialelor scanate, solicitarea rapidă a unor informații suplimentare (second opinion) şi reducerea implicită a unor eventuale deficiențe de diagnostic.
Concret, proiectul va finanţa achiziţia următoarelor echipamente de ultimă generaţie: sistem informatic de management laborator cu scanner patologie digitală, sistem automat de arhivare digitală lame și blocuri, masă de orientare complet echipată, sistem automat de imprimare coduri de bare pe casete și lame, sistem automat de imunohistochimie, sistem automat de colorare și montare lame, procesor automat de țesut cu tehnologie rotațională, stație completă includere în parafină, microscop cu cameră foto cu fluorescență pentru imagini fish, microscop pentru captare, arhivare și prelucrare imagini, microtom automat şi aparat vaccuum.
În momentul de față, activitatea desfășurată în cadrul Laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Judeţean permite diagnosticul diferitelor afecțiuni oncologice cu ajutorul tehnicii clasice și speciale (testări imunohistochimice).
Durata de timp de la prelevarea probelor biopsice până la elaborarea diagnosticului poate ajunge până la 30 de zile lucrătoare, suplimentată în caz de nevoie până la 45-60 de zile. Pentru testări specifice, materialul prelucrat în laborator se trimite în centre specializate, iar acest lucru duce la întârzierea inițierii planului de tratament al pacientului oncologic și la scăderea şanselor de vindecare.