Educația pentru mediu va fi materie introdusă în programa școlară de anul viitor
Propunerea legislativă pentru introducerea educației pentru mediu în învățământul primar și gimnazial a fost votată în unanimitate, ieri, de Senat
14 Decembrie 2021, 17:26
Propunerea legislativă pentru introducerea educației pentru mediu în învățământul primar și gimnazial a fost votată în unanimitate, ieri, de Senat - for decizional pentru acest proiect.
Astfel, începând cu anul școlar 2022-2023, disciplinele obligatorii vor cuprinde și educația ecologică.
Inițiatorul proiectului, fost parlamentar, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ionuț Banciu, a declarat: „Acest proiect este singurul pe care l-am depus, în luna martie a acestui an, chiar înainte să plec din Parlament. L-am inițiat pentru că am considerat că este necesară educația pe mediu, care stă la baza conștientizării a tot ceea ce înseamnă managementul deșeurilor, reducerea poluării, a schimbării climatice și altele. Nu vom rezolva aceste probleme dacă nu suntem toți conștienți de impactul pe care toate aceste activități le au asupra naturii. În fapt, cu ajutorul copiilor și a tinerilor putem educa mai bine și mai eficient și generația de părinți”.
Oficialul de la Ministerul Mediului consideră că noua decizie legislativă va ajuta la educarea copiilor pentru viață, ceea ce presupune nu doar dobândirea de competențe sociale și civice, ci și competențe de mediu.
„Propunerea mea a fost ca specialiștii din Ministerul Educației să lucreze împreună cu cei din Ministerul Mediului și să conceapă o strategie privind educația pentru mediu, cu noțiunile necesare pentru elevii din ciclul primar și gimnazial. Aptitudinile și cuoștințele legate de protecția mediului, în general, le văd integrate în mai multe domenii, nu neapărat să facă parte dintr-o materie specială. Pot fi integrate, de exemplu, în biologie, chimie, educație civică și socială. Copiii au nevoie să fie implicați în activități ecologice, nu doar în cadrul unor programe educaționale opționale sau naționale de tipul «Școala Altfel», ci pe tot parcursul anului”, a explicat Ionuț Banciu.
Legea urmează să fie trimisă la promulgare președintelui României.