Elevi de gimnaziu, față în față cu autoritățile antidrog
Aproximativ 15.000 de elevi de gimnaziu din județul Brașov vor lua parte la Campania antidrog în școli, la inițiativa prefectul Cătălin Văsii.
27 Septembrie 2022, 14:49
Aproximativ 15.000 de elevi de gimnaziu din județul Brașov vor lua parte la Campania antidrog în școli, la inițiativa prefectul Cătălin Văsii.
Acțiunea a fost demarată odată cu noul an școlar în contextul în care în spațiul public au fost semnalate în ultima perioadă tot mai multe cazuri cu copii surprinși că au consumat droguri, inclusiv în timpul cursurilor.
“Am pornit de la ideea că există, într-adevăr această problemă. Se consumă droguri în incinta unităților școlare și pentru aceasta am inițiat acest proiect prin care să conștientizăm asupra pericolului consumului și comercializări de droguri. În primă fază, proiectul pilot se aplică claselor de a V-a și a IX-a din întreg județul Brașov, cu ajutorul Centrului Regional pentru Combaterea Traficului de Droguri din județul Brașov. Un reprezentant al acestei instituții, la o oră de dirigenție lunară, care va fi stabilită împreună cu conducerea școlilor, va prezenta un material legat de combaterea și comercializarea drogurilor”, a explicat prefectul Cătălin Văsii.
Proiectul se va derula în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov, Inspectoratul de Poliție Județean – Biroul Siguranță Școlară, Consiliul Județean al Elevilor și Comitetul Județean al Părinților.
“Proiectul acesta își propune să fie lunar. (...) Mai mult decât atât, temele vor putea fi alese împreună, atât cu cadrele didactice, cu reprezentanții Agenției Naționale Drog, dar și a elevilor, astfel încât ele să devină interesante, să le capteze atenția tuturor elevilor. Vom aduce și psihologi, și doctori, poate vom aduce și consumatori care au trecut prin acest calvar și au reușit să se reabiliteze”, a adăugat prefectul Cătălin Văsii.
Din păcate, dependența de droguri nu este ușor de controlat și de tratat în județul Brașov, în condițiile în care nu există nici un centru specializat funcțional.
Este în dezvoltare un proiect imobiliar dedicat, realizat cu fonduri europene, în comuna Recea.
La solicitarea Radio România Brașov FM despre situația acestui obiectiv, Agenția Națională Antidrog a răspuns că „imobilul va fi operaționalizat ca locație destinată programelor specifice de asistență integrate, pentru persoanele cu antecedente de consum de droguri, iar serviciile furnizate vor fi în acord cu Standardele Sistemului Național de Asistență Medicală, Psihologică și Socială pentru consumul de droguri”.
Sursa citată nu a precizat și când se va deschide acest centru care să vină în sprijinul dependenților de substanțe halucinogene.