Elevi în sprijinul elevilor: aplicația care ajută educația brașoveană
Din 23 octombrie, orice elev din Brașov din ciclul gimnazial sau din liceu, care are nevoie de ajutor la vreo materie, poate cere sprijinul unor colegi.
06 Octombrie 2023, 16:42
Din 23 octombrie, orice elev din Brașov din ciclul gimnazial sau din liceu, care are nevoie de ajutor la vreo materie, poate cere sprijinul unor colegi.
Aplicația TeachBV oferă un program de mentorat prin care elevii care întâmpină dificultăți cu un subiect la școală pot fi ajutați de colegi mai mari, care au dovedit nu numai că stăpânesc subiectul, dar știu și cum să îl prezinte altora pentru ca aceștia să-l înțeleagă cât mai bine.
TeachBV vine ca urmare a succesului pe care l-a cunoscut TeachAS, aplicație care a fost disponibilă doar pentru elevii Colegiului Național "Andrei Șaguna". Ambele aplicații au fost puse la punct în întregime de către elevi, fără vreo implicare a profesorilor.
"Avem două tipuri de beneficiari pentru platforma noastră. Primii sunt mentorii care se înscriu ca voluntari pe platformă și sunt stăpâni pe o anumită materie și pasionați de aceasta, care vor să mentoreze și să ajute alți elevi care sunt în dificultate, iar elevii sunt din toate școlile, la fel ca mentorii, fiind un proiect municipal. Ei vin pe platformă, cer o meditație și le este atribuit automat de un algoritm unmentor", ne-a explicat unul dintre elevii cae au contribuit la crearea aplicației, Mihnea Grigore.
Ce au de făcut elevii a detaliat un alt elev, Denis Bart:
"Primul pas ca mentor este să completez formularul care este acum online. Este un google formes unde avem două minusuri și un CV. După aceea, mai departe, ca elev, o să avem desigur o pagină de login pe platformă unde vom cere, de asemenea, și o poză pentru a garanta faptul că acel copil este un elev la o instituție din Brașov. Mai departe, pe platformă, o să avem două secțiuni, una de mentor și una de elev. Ca elev, vei putea să vezi formularul de programare a meditațiilor și, de asemenea, o să-ți vezi meditațiile anterioare, dar și meditațiile care o să urmeze, pentru a lua legătura cu mentorul. Ca metor, va mai exista o pagină unde accepți meditațiile".
Miruna Negură a precizat la ce materii pot fi oferite meditații?
"Nu vedem niciun motiv pentru care ne-am restrânge numărul de materii pentru care oferim meditații. Atâta timp cât avem timp, cât avem resurse, vrem să oferim meditații la cât mai multe materii. Atâta timp cât avem mentori care sunt înscriși, noi le oferim această platformă unde își pot împărtăși orice fel de cunoștință. În legătură cu recompensele pe care le primesc mentorii, sunt în funcție de performanță, adică cu cât mai multe meditații oferă și cu cât mai calitative, primesc puncte".
Despre rezultatele platformei care au funcționat doar în cadrul Colegiului național "Andrei Șaguna" a vorbit liceanul David Ichim:
"Să știți că am avut rezultate foarte bune, ținând cont că a fost doar în cadrul colectivului liceului, cu aproximativ 33 de mentor și 95 de elevi pentru acei mentori, toți elevii ne-au spus după aceea, pentru că am avut o secțiune de recenzii, cât de mulțumiți au fost de mentori".
Succesul programului i-a determinat pe șaguniști să se gândească la extinderea sa la nivel municipal astfel încât să poată acoperi costurile de găzduire a noii platforme și să-i stimuleze pe mentori.
Primăria le putea acoperi, dar pentru aceasta era nevoie de o formă de organizare juridică. La acest capitol i-a susținut președintele Asociației "Copiii de Cristal", Gabriela Plopeanu. Proiectul a obținut finanțare de la primărie și, din 23 octombrie, va deveni funcțional la nivelul întregului municipiu.