Elevii brașoveni ies în stradă
Manifestările se vor desfășura luni, 17 ianuarie atât în față Prefecturii, între orele 11.00 - 12.00, cât și în față Inspectoratului Școlar, între orele 12.30 - 13.30.
14 Ianuarie 2022, 08:24
Elevii brașoveni ies în stradă. Decizia a fost comunicată chiar de Consiliul Județean al Elevilor Brașov și a fost luată în cadrul Adunării Generale a Consiliului, în urmă cu două zile. Manifestările se vor desfășura luni, 17 ianuarie atât în față Prefecturii, între orele 11.00 - 12.00, cât și în față Inspectoratului Școlar, între orele 12.30 - 13.30.
"Motivele pentru care protestăm sunt incertitudinea de până acum, deciziile luate din pix, fără a fi create consultări cu elevii şi alţi factori implicaţi în domeniul educaţiei, iar ca un fel de cireaşă de pe tort a fost acest ordin al ministrului prin care pragul de acordare a bursei de merit se modifică de la 8.50, la 9.50. Am vrea să se treacă înapoi la pragul de medie de 8.50, în cazul în care este fezabilă această variantă, iar în cazul în care nu este fezabilă, să se modifice la 9. Asta pentru că 9.50 este deja prea mult şi sunt foarte mulţi beneficiari care depindeau, într-o măsură sau alta, de aceşti bani”, a declarat, pentru Radio România Braşov FM, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Braşov, Teodor Pirpiliu.
De asemenea, elevii sunt îndemnați să nu participe la orele de curs în prima zi a semestrului II, aceasta fiind prima zi în care se aplică noul ordin de ministru. În cazul participării la orele din ziua menționată, se pot organiza manifestații numai în pauze, cu condiția ca orele de curs să nu fie în niciun fel afectate.
În același timp, în săptămâna 17 - 21.01.2022, dar și în timpul rămas din semestrul I, elevii sunt îndemnați să posteze imagini sau materiale cu ei purtând o banderolă roșie pe mâna dreaptă și să eticheteze Consiliului Județean al Elevilor Brașov și Consiliului Național al Elevilor.
"Nu putem înțelege cum, în cadrul documentelor și declarațiilor făcute de către factorii decizionali, nu se ține cont, aproape niciodată, de nevoile și de vocea elevilor, părinților și a profesorilor. Am observat de-a lungul multor ani că educația în România este gratuită numai pe hârtie și că rezultatele acestui sistem nu sunt tocmai bune. Nu suntem absurzi, cunoaștem noțiunea de fezabilitate și știm că există un anumit buget alocat pentru burse. Înțelegem că trebuia luată o măsură în urma creșterii mediilor, având în vedere faptul că, inițial, aproximativ 25% din elevi aveau media peste 8,50, iar după desfășurarea orelor de curs în format online, acest procent a crescut la aproximativ 54%. CJE Brașov cere modificarea pragului de medie la 9,00", se arată într-un comunicat al Consiliului Județean al Elevilor Brașov.
În favoarea propunerii lor, reprezentanţii CJE aduc argumente legate de importanță obținerii bursei în ceea ce privește atingerea performanței școlare: "Bursele înseamnă pentru mulți dintre aceștia un stimul important și le oferă posibilitatea de a se dezvolta din foarte multe puncte de vedere. (...) Eficiența sistemului de educație din România determină foarte mulți elevi să achiziționeze ore de meditații, o mare parte din elevi practică sporturi sau activități care necesită investiții substanțiale, iar îmbrăcămintea, rechizitele, cărțile, dispozitivele digitale care sunt mai mult decât necesare, în mod surprinzător costă bani. Nu toți părinții își vor putea permite să își antreneze copiii în astfel de activități, iar consecințele sunt transpuse în viitor, făcându-se vizibile în rata șomajului, părăsirea timpurie a școlii, rata analfabetismului funcțional și multe alte aspecte observate în nenumărate studii".
Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor mai spune că tinerii au susţinerea autorităţilor locale, pentru demersurile lor. „A fost stabilită legătura cu Primăria, zic eu, un pas foarte important. S-a vorbit despre burse şi despre alte aspecte. Urmează o altă întâlnire în care se vor detalia aceste aspecte”, a adăugat Teodor Pirpiliu.