Elevii brașoveni învață, direct, de la experții SRI. Trei colegii din Brașov participă, în fiecare lună, la Vinerea Cyber
Vinerea Cyber este organizată de două ori pe lună și se adresează liceenilor. Din cele 8 colegii participante la nivel național, 3 sunt din Brașov, Meșotă, Șaguna și Grigore Moisil.
27 Ianuarie 2022, 11:24
Mediul online începe să devină, din ce în ce mai mult, o alternativă la realitatea de zi cu zi. În acest condiții, securitatea cibernetică, mai ales în această perioadă pandemică, devine un subiect de interes național. În acest context, Serviciul Român de Informații, prin al său Centru Național Cyberint, a dezvoltat un proiect dedicat tinerei generații, practic, cea mai vulnerabilă în fața criminalității cibernetice.
Vinerea Cyber este organizată de două ori pe lună și se adresează liceenilor. Din cele 8 colegii participante la nivel național, 3 sunt din Brașov, Meșotă, Șaguna și Grigore Moisil. Participarea lor a fost posibilă datorită parteneriatului pe care serviciul cibernetic din cadrul SRI îl are cu primul hub cibernetic din Regiunea Centru și al doilea din țară, Brașov Cyber Hub, inaugurat de Agenția Metropolitană Brașov, la jumătatea anului 2021.
"Încă de anul trecut, am pus Brașovul pe harta securității cibernetice. Știm foarte bine că România deține directoratul pe cyber security, la nivel european, și are un rol important în ceea ce privește securitatea pe internet și la nivelul NATO. Cyber Hub-ul a necesitat o perioadă de un an și jumătate de căutări și cercetări. Avem alături de noi și Cyberint care aparține SRI-ului, dar și mari companii. Unul dintre scopurile principale vizează educația și pregătirea oamenilor în acest domeniu. În acest sens, Cyberint are un program, Vinerea Cyber, în cadrul căruia, din opt colegii din țară care participă la activități, trei sunt din Brașov. Ne bucură acest lucru pentru că ne dorim să pregătim generațiile viitoare", ne-a spus directorul general al Agenției Metropolitane Brașov, Dragoș David.
Inițial, grupul țintă a vizat clasele de mate-info, aproximativ 100 de elevi, însă cursurile au devenit accesibile tuturor elevilor din aceste licee, indiferent de profil, informația fiind diseminată către toți elevii din licee. În mod concret, de două ori pe lună, în cadrul întâlnirilor "Vinerea Cyber", elevii au ocazia să stea de vorbă, să afle și să aplice informațiile direct de la experții în cibernetică ai SRI-ului, dar și cu cei ai unor mari companii de profil.
"Practic, ne-am dorit să reușim să creăm un punct de întâlnire, fizică sau virtuală, pentru toți cei pasionați de acest domeniu. Avem deja o masă critică beneficiară, cea a studenților de masterat din cadrul Universității Transilvania, partenerul nostru, iar pe lângă asta, există și programul inițiat de Cyberint, care se orientează către grupul țintă al elevilor pasionați de securitatea cibernetică. La acest capitol, avem un feedback pozitiv din ambele părți, elevii fiind activi și implicați în cadrul întâlnirilor cu experți ai SRI în cibernetică și cei ai marilor companii, mediul fiind unul dinamic. De altfel, educația și conștientizarea este unul dintre pilonii Cyber Hub-ului pentru că nu prea există activități de conștientizare în rândul tinerilor care utilizează mediul online", ne-a povestit managerul proiectului, Mircea Segărceanu.
Studiile Brașov Cyber Hub arată că România este atât țintă, cât și gazdă a criminalității cibernetice. Detalii despre întreaga activitate a hub-ului brașovean puteți afla duminică, 30 ianuarie, de la ora 20.30, în cadrul emisiunii România de Nota 10, pe 93,3 Radio România Brașov FM sau online, aici, pe site.