Evenimentul cultural "Cântă Pădurea" din Ungaria va fi organizat și în județele Brașov, Covasna și Harghita
Programul cultural și educațional "Cântă Pădurea în Carpați", care se desfășoară în Ungaria de 19 ani la inițiativa fundației cu același nume, se va organiza în acest an și în județele Brașov, Covasna și Harghita.
25 Iulie 2022, 14:44
Programul cultural și educațional „Cântă Pădurea în Carpați”, care se desfășoară în Ungaria de 19 ani la inițiativa fundației cu același nume, se va organiza în acest an și în județele Brașov, Covasna și Harghita.
Evenimentul - dedicat pasionaților de muzică și de natură - va avea loc în perioada 2-4 septembrie și este susținut de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu cele trei administrații județele implicate în proiect.
Într-o conferință de presă susținută astăzi în orașul covăsnean Sf. Gheorghe, ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că această inițiativă are drept scop promovarea valorilor naturii naturii prin muzică:
“Cred că este un eveniment unic, un eveniment cu un concept deosebit, care promovează valorile naturii, valorile pădurii, prin muzică. Pădurea a fost tot timpul sursă de inspirație pentru om. Vrem să redevină acel loc unde ne simțim bine, unde liniștea este la ea acasă, unde concertul de muzică clasică se organizează pe principiul non-invaziv, cu o amenajare absolut minimală, acolo unde orchestra simfonică se așează sub coronamentul pădurii, fără scenă amenajată și transmite acel mesaj de coabitare perfectă dintre om, muzică, natură. În paralel sunt organizate plimbări în natură de către voluntari, personal silvic de specialitate care prezintă habitate, biodiversitatea din locația respectivă. Deci este un șir de evenimente”.
În Brașov, evenimentul „Cântă Pădurea” se va desfășura pe un platou în pădurea din Noua, în apropierea Parcului Zoo, într-o zonă accesibilă pentru participanți de orice vârstă.
“E normală prezența Brașovului într-un astfel de eveniment, cu atât mai mult cu cât se potrivește cu direcțiile de dezvoltare ale comunității brașovene. Se împlinesc 2 ani de când brașovenii s-au pronunțat clar cu privire la rolul pădurii: acela recreativ, acela de educație, de conexiune cu natura. În această dimensiune silvică, ecologică, un astfel de eveniment care să aducă brașovenii în pădure pentru un eveniment și cultural este binevenit. Acest concert în pădure va fi organizat cu sprijinul Filarmonicii și cu implicare directă a Filarmonicii din Brașov și ne propunem, totodată, să deschidem gustul cât mai multor categorii de brașoveni către această formă de muzică, către muzica clasică, într-un ambient în care ea se potrivește. Rezonanța dată de pădure este una specială”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Concertele de muzică clasică și de folclor susținute în pădure vor fi completate de drumeții, activități educative pentru copii și de răsfățuri culinare.
“Nu este doar un concert. E vorba de o suită de evenimente. Evenimentele culturale sunt aproape că aș zice un pretext pentru educație ecologică, pentru a aduce oamenii în natură, pentru a le arăta că poți să faci mult mai multe lucruri în natură decât să te duci să faci niște mititei și să mergi acasă. Ducem și copiii. Vor fi ateliere acolo. Nu e doar un simplu concert și atât. Noi suntem organizatorul, coordonatorul la nivelul județului. Prin intermediu Centrului Cultural Reduta vom asigura spectacolele de muzică și dansuri folclorice”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan.
Programul „Cântă pădurea în Carpați”, care de 6 ani se desfășoară și în județul Bihor, pune accent pe tradiții, cultură muzicală, educație ecologică și multiculturalitate, a menționat inițiatorul proiectului președintele Fundației „Cântă Pădurea” din Ungaria, Szabó Lajos.