Exercițiu complex de salvare pe timp de noapte
Un amplu exerctițiu de salvare pe timp de noapte a avut loc ieri. Serviciul Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov a fost alertat la ora 17.45, în urma unui apel primit prin SNUAU 112 despre producerea unui accident într-o zonă greu accesibilă.
16 Decembrie 2023, 09:06
Un amplu exerctițiu de salvare pe timp de noapte a avut loc ieri. Serviciul Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov a fost alertat la ora 17.45, în urma unui apel primit prin SNUAU 112 despre producerea unui accident într-o zonă greu accesibilă.
„Apelantul ne-a informat că un grup care efectua o excursie spre Canionul 7 Scări din județul Brașov, are nevoie urgent de ajutor din partea structurii județene de salvare montană. Din cauza vremii nefavorabile și a terenului accidentat, două persoane care făceau parte din grupul de turiști au alunecat și au căzut într-o râpă suferind mai multe traumatisme, iar o a treia persoană a suferit un atac de panică în momentul în care și-a văzut prietenii cum se prăbușesc în râpă.
Conform scenariului, una dintre cele două persoane care a căzut în râpă acuza dureri la coloană și la cap, aflându-se în imposibilitatea de a se mai putea deplasa, iar cea de-a doua persoană a suferit în urma căzăturii o fractură deschisă la unul din membrele inferioare.
Imediat au fost alertate echipele de salvatori montani din cadrul SPJSS Brașov, iar nouă salvatori montani împreună cu 18 voluntari din cadrul serviciului au plecat de urgență spre caz. Deoarece informațiile despre locul accidentului nu erau foarte clare, salvatorii montani au folosit o dronă cu termoviziune pentru identificarea locului în care se aflau victimele. La fața locului, s-a constat că cele două persoane se aflau într-un canion, iar pentru extragerea acestora salvatorii montani au început montarea unui sistem complex de tip tiroliană cu lansare în punct fix. Totodată salvamontiștii certificați ca paramedici au coborât la victime și le-au acordat primul ajutor medical calificat. După stabilizarea victimelor și extragerea lor din canion, au fost transportate cu ajutorul UT2000 din dotare până la echipajele medicale sosite la baza muntelui. Pentru transportarea pacienților în siguranță s-a folosit un sistem de lansare la două corzi. Acțiunea de salvare s-a încheiat cu bine după mai bine de cinci ore și jumătate.
În cadrul exercițiului s-a urmărit utilizarea materialelor tehnice de ultimă generație din domeniu precum și omogenizarea lucrului în echipă la nivel județean. Salvatorii montani se antrenează constant și sunt mereu pregătiți să intervină pentru siguranță turiștilor care aleg traseele turistice România”, au anunțat salvamontiștii.