Fără discriminare!
Proiectul "Fără discriminare!" se derulează la nivel național în perioada februarie-decembrie 2024 și are drept scop prevenirea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură prin creșterea gradului de informare și conștientizare.
06 Martie 2024, 15:55
Proiectul „Fără discriminare!” se derulează la nivel național în perioada februarie-decembrie 2024 și are drept scop prevenirea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură prin creșterea gradului de informare și conștientizare, în rândul grupurilor vulnerabile, precum și a persoanelor care desfășoară activități care presupun interacțiunea directă cu cetățenii, cu privire la riscurile și implicațiile asociate acestor manifestări.
Poliția Brașov își propune să informeze cetățenii în vederea formării unor comportamente nondiscriminatorii și a cunoașterii legislației în domeniu prin desfășurarea de activități preventive-informative, precum și informarea reprezentanților societăților comerciale cu privire la respectarea prevederilor legale referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilități, pentru formarea unui comportament non-discriminatoriu și incluziv față de această categorie de persoane.
„Ordonanța numărul 137 din 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare prevede noțiuni referitoare la termenul de discriminare, a principiului egalități între cetățeni, al excluderii privilegiilor și discriminării, drepturile cetățenilor, precum și sancțiunile aplicate în cazul comportamentului discriminatoriu, care pot implica răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz. Discriminarea poate avea un impact negativ semnificativ asupra victimelor, vizând starea socială și economică, bunăstarea și sănătatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brașov, agent șef principal Daniel Zontea.
La nivel individual, discriminarea duce la performanțe scăzute, lipsa motivației, satisfacție profesională scăzută, neimplicare, sentimente de vinovăție, diminuarea încrederii în sine. La nivel de grup, efectele sunt comunicare deficitară și individualism, încurajarea stereotipurilor, productivitate scăzută.
La nivel de comunitate, discriminarea conduce la neintegrarea școlară sau profesională a persoanelor discriminate, menținerea atitudinilor discriminatorii și a stigmatizării. Polițiștii brașoveni amintesc că discriminarea este ilegală şi este sancționată de lege.