Fără Fasching - Sărbătoarea Clătitelor, la Prejmer, în acest an
Sărbătoarea Clătitelor, Fasching, organizată anual de administrația locală în duminica dinaintea intrării în Postul Paștelui, după calendarul catolic, nu va fi posibilă în această perioadă, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
19 Februarie 2021, 14:36
Sărbătoarea Clătitelor, Fasching, organizată anual de administrația locală în duminica dinaintea intrării în Postul Paștelui, după calendarul catolic, nu va fi posibilă în această perioadă, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Însă, fiecare poate marca momentul făcând clătite acasă, recomandă autoritățile locale.
Dintre obiceiurile populaţie săseşti, Fasching Prejmer - Sărbătoarea Clătitelor rămâne unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor care au avut iniţiativa reînvierii obiceiului moştenit de la comunitatea saşilor, majoritară în localitate timp de sute de ani. Potrivit tradiţiei, în seara dinaintea Fasching-ului, tinerii se întâlneau pentru a-şi confecţiona măştile pentru a doua zi.
Dimineaţa, cete de feciori mascaţi colindau satul călare. Personajele centrale erau mirele şi mireasa, preotul şi babele. Din alai mai făceau parte acordeonisti, toboşari, şi trompetişti mascaţi. În nelipsita căruţă cu sobă, "gospodinele" mascate pregăteau clătitele pe care le ofereau ulterior localnicilor, în schimbul unor produse alimentare, vin sau bani pe care le foloseau la prepararea clătitelor servite la Balul Mascat din aceeiaşi seară.
Ziua se încheia cu parada măştilor şi petrecerea Balului Mascat, care dura până în zori. Legenda spune că zgomotul şi hărmălaia pe care tinerii o provoacă în acea zi, este menită să alunge spiritele rele ale iernii, frigul, şi vremea geroasă, pentru a aduce în loc binecuvântata căldură a primăverii.
De la începutul lunii februarie, comuna Prejmer este obligată să respecte măsurile impuse de scenariul roșu, din cauza incidenței la infectare cu covid 19 de peste 3 la mia de locuitori în 14 zile.