Femeile în politică și în funcții publice de conducere
Pe zona de business, aproape 40% din afacerile locale sunt coordonate de femei, potrivit statisticilor.
19 Ianuarie 2022, 18:18
În ultimii ani, ponderea femeilor în posturi de conducere la nivel înalt a crescut constant în instituțiile politice și în administrația publică, în întreaga UE, arată studiile concepute pe egalitatea de gen în procesul decizional. Dar bărbații dețin în continuare controlul în toate sferele de activitate - politice, administrative sau de business.
Dacă ne raportăm la Brașov, din totalul celor 13 fotolii de parlamentar, doar două sunt ocupate de femei. În schimb, nimeni nu știe câte poziții de conducere în instituții publice locale sunt ocupate de femei.
Un punct de vedere pe această temă avem de la secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Roxana Mînzatu:
"În ultimele 2 decenii, în România am văzut, în zona publică, tot mai multe figuri feminine în poziții de decizie: premier, femei ministru, femeie președinte al Senatului, femeie președinte de partid, dar tot mi se pare că lucrurile evoluează foarte lent. Realitatea este că femeile reprezintă jumătate din societate, jumătate din forța de muncă, dar în pozițiile de conducere, de leadership, public și privat, ele sunt subreprezentate, sunt mult mai puține decât bărbații. Ele sunt prezente în eșalonul 2, în eșalonul 3 de conducere. Sunt foarte prezente în zona de execuție, dar pe pozițiile cheie, ele sunt puține, ca o floare rară… Dacă te uiți la o masa decizională, în general vezi una-două femei (…) Dar, nu aș spune că femeile trebuie promovate de altcineva. Este vorba și de cum se promovează ele însele, de cum se susțin. Avem în continuare un deficit de încredere al femeii în capacitățile proprii, în disponibilitatea de a se arunca în această competițiepentru putere, de a ocupa o anumită poziție, competiție care presupune niște sacrificii - pe plan personal, familial, de sănătate. Nu toate femeile sunt dispuse să facă acest efort. Da, România mai are de parcurs pași importanți în această direcție, comparativ cu alte state. Acum, nu ne putem referi doar de statistică, ci și la cum este privită femeia în societate, care este mentalul colectiv despre rolul femeii, în general. Câtă vreme noi avem probleme grave cu violența domestică în toate zonele sociale, câtă vreme există toleranță pentru abuzul verbal, psihologic și fizic, la adresa femeii, câtă vreme limbajul, inclusiv în politică, abundă de referințe nepotrivite la adresa femeii, ca «glumițe», cred că avem o problemă la care trebuie să mai lucrăm".
Fostul consilier local și antreprenor brașovean, Roxana Cojocea, consideră că femeile încă nu au curajul să se dedice profesiei, pentru că încă sunt preocupate de bunăstarea familiei:
"Femeile sunt din ce în ce mai implicate și încurajate de tot felul de asociații în direcția asta politică și de antreprenoriat. Este foarte bine că există o astfel de susținere, pentru că femeile sunt obișnuite să se dedice foarte mult familiei și să se implice în societate, dar tot prin intermediul familiei. Este mult mai ușor atunci când nu ai încă întemeiată o familie, pentru că îți poți dedica tot timpul activităților în politică, business sau pentru hobby (…) Totuși, în ziua de azi, din ce în ce mai multe femei încearcă să răzbată. Există, încă, o reprezentativitate a femeilor extrem de mică la nivel local, național. Bărbații sunt mult mai dispuși să își petreacă timpul în afara cadrului familial decât o femeie pe umerii căreia cade responsabilitatea casei (…) Pe de altă parte, mai există o anumită mentalitate, iar femeile nu îndrăznesc să acceadă la astfel de funcții publice. Pe business este puțin mai ușor, pentru că acolo ele își pot aloca timpul de care dispun. Dar pe funcțiile publice, lucrurile sunt puțin mai complicate: să te impui, în primul rând, într-o lume care în continuare este dominată de partea masculină, să prezinți credibilitate și să demonstrezi că poți fi la fel de bună pe o funcție de reprezentare ca pe cea executivă. Este adevărat, pe cea executivă este mai simplu, pentru că, fiind vorba de muncă, se știe, femeile nu se dau înapoi și de aceea chiar sunt preferate în astfel de posturi".
Pe de altă parte, pe zona de business, aproape 40% din afacerile locale sunt coordonate de femei, potrivit statisticilor.
"În ziua de astăzi, aspirația femeii să ajungă într-o funcție de conducere este la fel de îndreptățită ca și cea a bărbatului să ajungă într-o funcție de conducere (…) Femeile, în general, nu doar cele din România, nu sunt educate încă să își dorească atât de mult funcțiile de conducere. Pe lângă faptul că alocă mult timp familiei, copiilor, femeile sunt mai puțin dornice să fie în prim-plan, să fie pe cele mai înalte culmi", a spus președinta Asociației Femeilor de Afaceri și a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi Brașov, Carmen Mezei.