Festivalul Musica Barcensis: 9 evenimente în biserici fortificate sau biserici-monument din Țara Bârsei. Cea din Măieruș, pentru prima dată în festival
Pest 100 de invitați, în 9 concerte în biserici fortificate sau biserici monument din Țara Bârsei, în fiecare zi de duminică, pe parcursul lunilor iulie și august.
29 Iunie 2022, 12:08
Pest 100 de invitați, în 9 concerte în biserici fortificate sau biserici monument din Țara Bârsei, în fiecare zi de duminică, pe parcursul lunilor iulie și august.
Sunt coordonatele cele de-a 13 a ediții a Festivaului Musica Barcensis, care aduce publicul în cetățile odinioară cu porțile închise.
O noutate în itinerariul muzical din acest an îl reprezintă concertul muzical de la Măieruș, după cum ne-a spus reprezentantul organizatorilor, Steffen Schlandt:
“Este un festival care dorește să includă toate monumentele și edificiile de patrimon importante, în care se poate face muzică și care dorește totodată să activeze publicul, să-l îndrume, să meargă să descopere aceste lucruri și să cunoască fomații noi. De aceea suntem interesați să aducem și muzicieni consacrați și cunoscuți publicului, dar și muzicieni noi. Vom avea în acest an, pentru prima dată, biserica din Măieruș inclusă în festival, iar în alte locuri, cum ar fi, de exemplu, la Feldioara vom merge din nou înăuntru în biserică. De obicei am avut concerte în cetate și, după o pauză mai lungă, Biserica din Sânpetru va fi din nou inclusă. A fost restaurată. Ne bucurăm de fiecare schimbare care se produce în sens pozitiv în aceste locuri și dorim să includem și publicul în acest drum”.
Concerte vor mai fi în Cristian, Codlea, Prejmer, Ghimbav sau Vulcan.
Ca și în alți ani, Festivalul debutează cu o excursie ghidată de către Ursula și Kurt Philippi, la orgile din județ sau din județele învecinate.
De această dată, excursia este la orgile din Zagon-Păpăuți-Covasna-Ozun.
“În acest an, tema este «constructori de orgă brașoveni» și mergem pe urmele unor constructori care au activat la Brașov, dar au construit instrumentele lor în județul Brașov sau în județul Covasna. Nu este doar vorba despre muzică, ci este vorba și despre povești, destine, povești de viață”, a adăugat Steffen Schlandt.
Excursia este contracost și mai sunt foarte puține locuri disponibile. La concerte, însă, intrarea este liberă.
Evenimetul este organizat de Fundația Forum ARTE, cu sprijinul Bisericilor fortificate din localitățile în care sunt concerte.