Foarte puțini medici de familie în zonele rurale. Ce este de făcut?
Brașovul, la fel ca întreaga țară, se confruntă cu o criză de personal în medicina primară, mai ales în zona rurală.
27 Iunie 2023, 13:59
Brașovul, la fel ca întreaga țară, se confruntă cu o criză de personal în medicina primară, mai ales în zona rurală.
Din cei aproape 300 de medici de familie din județ, doar 65 au cabinete în zona rurală.
Nici cabinetele stomatologice nu sunt mai numeroase la sate.
Din cele peste 470 de cabinete cu o astfel de activitate în județ, doar 32 sunt în mediul rural.
Situația asistenței medicale primare a fost prezentată, astăzi, în cadrul Colegiului prefectural, de către directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Claudia Bularca:
„Din punct de vedere al medicilor de familie, la nivelul județului Brașov avem un total de 298 de medici de familie. Majoritatea sunt în mediul urban. Avem și localități fără medici de familie, dar încercăm să găsim o formulă în care medicul care este titular pe un cabinet să preia și un punct de lucru în zonele deficitare, tocmai ca să sprijinim pacienții din zona respectivă, să aibă adresabilitate la un medic de familie”.
Situația ar putea deveni dramatică în mai puțin de 10 ani dacă nu se iau măsuri de urgență, în condițiile în care cei mai mulți medici de familie au vârste cuprinse între 55 și 60 de ani, deci aproape de pensionare, potrivit prefectului județului Brașov, Cătălin Văsii:
„Ca investiții, la nivelul județului Brașov considerăm că sunt multe care se fac, sunt în derulare, iar la un moment dat toate aceste investiții vor arăta un sistem sanitar dotat. Problema cu care ne confruntăm și noi, ca județ, și cu care se confruntă toată țara, este legată de resursa umană, care nu ține pasul cu investițiile, și aici avem o problemă legată de medicina primară. Am inițiat o propunere legislativă - și a și trecut de Camera Deputaților, urmează să fie discutată și în Senat - în ceea ce privește declararea cabinetelor medicilor familie ca fiind de utilitate publică, tocmai pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale de a putea asigura facilități și de a atrage medici de familie în localități”.
Prefectul Cătălin Văsii a adăugat că a avut o discuție și cu reprezentanții Facultății de Medicină din cadrul Universității Transilvania Brașov pentru a mări numărul de locuri la admitere pentru această specialitate, astfel încât, coroborat cu alte măsuri precum facilități și remunerații atractive oferite doctorilor de familie, să fie redus deficitul numeric al acestora.