Fostul ministru al Mediului respinge ideea ca urși care au creat probleme în alte țări să fie aduși în România
Reacția vine în urma unor informații potrivit cărora o ursoaică din Italia, car a ucis o persoană, ar putea fi adusă la sanctuarul din Zărnești.
20 Iunie 2023, 15:36
Fostul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, senatorul UDMR Tanczos Barna, respinge ideea ca urși care au creat probleme în alte țări să fie aduși în România, fie și pentru a fi cazați la sanctuare private.
În schimb, face un apel către organizațiile internaționale de mediu să sprijine proiectele de repopulare cu urs brun a habitatelor din țările în care specia a fost exterminată.
Oficialul a explicat, pentru ascultătorii Radio România Brașov, că fiecare stat ar trebui să găsească soluții pe teritoriul său pentru a înlătura pericolul și pentru a proteja viața umană:
“Noi ne-am manifestat de fiecare dată disponibilitatea de a participa la diferite proiecte pentru a ajuta în repopularea acelor habitate, de unde celelalte state membre au exterminat și ultimul exemplar de urs. România a oferit de fiecare dată sprijin pentru aceste state membre, ca din această populație extrem de sănătoasă din punct de vedere genetic și numeroasă să putem reloca exemplare în alte state membre și cu siguranță, în aceste condiții și presiunea pe populația actuală de urs brun din România ar scădea și am putea salva și mai multe vieți omenești”.
Reacția fostului ministru vine după ce au apărut informații în spațiul public potrivit cărora o ursoaică din Italia, care a ucis recent o persoană în timp ce aceasta alerga pe o potecă de drumeție din peninsulă, ar putea fi adusă la sanctuarul din Zărnești.
“Nu se știe încă. Noi ne-am dat doar acceptul de a o primi. Acum așteptăm decizia Ministerului de Mediu din Italia. Bineînțeles că și Ministerul Mediului din România își va spune cuvântul, dar nu cred că vor refuza, mai ales că la cererea Ministerului Mediului din România am primit 36 de urși din pădurile noastre, ceea ce într-adevăr nu este normal. Sanctuarul a fost construit pentru urșii de captivitate. Ar trebui o gestiune corectă a populației, în așa fel încât să trăiască în pădure, dar pentru asta ar trebui să socotească cineva câtă pădure au, câtă mâncare au”, a spus președinta Asociației Milioane de Prieteni, Cristina Lapis.
Senatorul Tanczos Barna amintește că sunt în derulare proiecte pentru numărarea urșilor, atât prin măsurători clasice, cât și prin metoda genetică.
De altfel, evaluarea prin metode clasice s-a încheiat săptămâna trecută, astfel că numărul estimativ al exemplarelor de urs brun în România ar fi de circa 8.000 la ora actuală, spune fostul ministru al Mediului:
“Pe baza acestei evaluări am și semnat acel ordin de ministru care a fost trimis la Academia Română pentru avizare, însoțit de studiu. Studiul a fost emis în integralitate, pentru analiză și evaluare. Aceeași metodă este aplicată în toate statele membre unde există o populație semnificativă de urs brun. În comparație cu acele state membre, România a propus o cotă de prevenție care se cifrează undeva la 6% din populația estimată. În celelalte state membre, acest procent este de peste 10%, aproape în fiecare caz”.
Ordinul de ministru, semnat de Tanczos Barna chiar în ultima sa zi în această funcție, se referă la sistemul de prevenție și gestionarea conflictelor om-urs.
Adică, alocarea unor cote de vânătoare pentru aproape 500 de urși, după stabilirea altor măsuri graduale de prevenție, precum alungarea, relocarea și sprijin pentru montarea de garduri electrice.
Citește și:Noi locatari la Sanctuarul Libearty