GALERIE FOTO Parcul fotovoltaic de la Stupini, aproape gata
Parcul fotovoltaic de la Stupini va fi finalizat până la sfârșitul lunii iunie, dau asigurări șefii de șantier.
Articol de Adina Chirvasă, 22 Mai 2024, 12:33
Funcționarea propriu zisă, însă, va începe după toate probele, branșarea la rețeaua națională și obținerea avizelor necesare.
Până în prezent, structura metalică este finalizată în proporție de aproximativ 80%, iar dintre cele peste 30.000 de panouri solare, au fost deja montate peste 7000.
Reprezentant firmă, Dan Tihan:
„Am început în același timp și partea de instalații electrice, adică conectarea cablurilor și pregătirea pentru venirea invertoarelor. Conectarea acestora în următoarele posturi de transformare care se vor livra în șantier săptămâna viitoare. Estimăm, dacă vremea și restul condițiilor ne sunt prielnice, undeva sfârșitul lunii iunie pentru finalizarea montajului de echipamente. Incluzând aici panouri solare și posturile de transformare. Păstrându-ne 2, 3 săptămâni apoi pentru probele interne în parc. Urmează apoi conectarea la rețea și racorduri în stația de înaltă tensiune de la Stupini”.
Parcul fotovoltaic, amenajat pe 22 de hectare, va asigura consumul de energie electrică pentru unitățile de învățământ din oraș și alte clădiri publice, precum instituții de cultură, Primărie, servicii subordonate.
Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban:
„Câteva cifre pentru început: peste 20 de megawați putere produsă și mai puțin de un an de când a apărut oportunitatea aceasta. Ministerul a lansat un apel adresat autorităților locale pentru parcuri de producție de energie. A trecut mai puțin de un an de când s-a lansat apelul, până când am făcut primele plăți și primele deconturi. Practic, avem un parc ce va acoperi 90% din consumul public al municipiului Brașov”.
Valoarea acestei investiții se ridică la peste 108 milioane lei, din care 45% este finanțare nerambursabilă prin Programul Infrastructură Mare pe exercițiul financiar anterior.
55% este cofinanțarea din partea municipalității. Într-o a doua etapă, municipalitatea va depune proiectul acesta pe un alt program european, din acest exercițiu financiar.
Administrator public al orașului, Adriana Miron:
„Până la sfârșitul anului 2023 am reușit să facem plăți în valoare de 23 de milioane. Am reușit să depunem și cererea de rambursare aferentă primei etape de implementare a proiectului. Încă de la început, de la momentul accesării proiectului, se cunoștea faptul că nu are cum să fie finalizat până în anul 2023. Știam asta și noi, știa și finanțatorul, iar de la început am avut discuții cu privire la posibilitatea de etapizare a proiectului pe noua programare financiară. Respectiv depunerea proiectului pe programul de dezvoltare durabilă. Ceea ce am și reușit. Am obținut acordul pentru etapizare și acum vom redepune proiectul, etapa a 2-a, pe programul de dezvoltare durabilă”.
CITEȘTE ȘI: Brașovul își va produce, gratuit, propria energie electrică verde