GastroPan 2025 Brașov: oportunități pentru profesioniștii din panificație, cofetărie și HoReCa
Brașovul a devenit, pentru trei zile, capitala inovației în panificație, cofetărie și HoReCa, prin găzduirea evenimentului internațional GastroPan 2025.
Articol de Camelia Vlad, 27 Martie 2025, 17:31
Ajunsă la cea de-a 16-a ediție, expoziția are loc la un centru de evenimente din cartierul Tractorul și reunește furnizori, antreprenori și specialiști din industrie.
Organizator Claudia Popa, inginer în industria alimentară:
"La Gastropan 2025 sunt prezente peste 100 de companii, atât din țară cât și din străinătate, care au adus cele mai noi tehnologii, utilaje, echipamente, ingrediente, materii prime, ambalaje și așa mai departe. Toate care pot fi folosite și implementate în industria panificației, cofetăriei și HoReCa. Pe lângă acești expozanți care aduc noutăți, îi avem alături și pe cei din asociațiile de profil, care vin cu cele mai noi informații din această industrie".
GastroPan este mai mult decât o simplă expoziție.
De la demonstrații live și prezentări de produse până la competiții și schimburi de experiență, evenimentul oferă oportunități atât pentru afacerile consacrate, cât și pentru cei care vor să își lanseze propriul business în domeniu.
Directorul expoziției, Boroka Jakab:
"Ne-am pregătit cu mai multe surprize. Avem aici galeria specialiștilor de excepție, piața accesoriilor de cofetărie, concursul <Pâinea anului>, iar pe standuri sunt expuse tehnologiile, soluțiile pentru industriile vizate. Să știți că tendințele se schimbă. Dacă acum 5 ani oamenii au fost interesați de produse artizanale, astăzi trebuie să vorbim despre robotizare, digitalizare și despre inteligență artificială, care sunt acum cuvinte cheie în industrie".
Digitalizarea a pătruns și în industria gastronomiei, iar una dintre vedetele expoziției Gastropan este Maia, care oferă asistență virtuală bazată pe inteligența artificială pentru antreprenorii din industria alimentară, inclusiv în brutării.
Conceptul a fost lansat în toamna anului trecut.
Reprezentantul firmei de soluții IT, Oana Chifu:
"Maya este o aplicație digitală pe bază de AI, construită pentru antreprenorii sau managerii din industria alimentară. Ea practic ce face? Devine o asistentă virtuală a antreprenoriilor, poate să-mi ofere rapoarte, statistici, monitorizare a întregii afaceri, comunică telefonic în locul oricui, cu clienții, face analize și predicții de business".
Evenimentul are și un scop educativ, spune fondatorul Gastropan, Ildiko Varadi Erdos:
"În afară de workshop-uri am început să organizăm și cursuri de calificare, chiar la noi, la sediu, în Odorheiu Secuiesc, dar și la Brașov sau în alte orașe mari din țară. Văzând că este nevoie de specialiști, prima dată am făcut numai workshop-uri și acum am zis că e foarte important să facem pentru adulți cursuri de calificare în domeniile cofetărie și panificație deocamdată".
Brașovenii care vizitează centrul expozițional până sâmbătă se pot bucura de arome noi, multe exotice, precum „Dubai”, în toate produsele de gelaterie și patiserie.