"George Pop de Băsești și Gazeta Transilvaniei", o nouă expoziție la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov
George Pop de Băsești, cel ce a semnat actul Unirii din 1 Decembrie 1918, este subiectul principal al celei mai noi expoziții de la Muzeul Casa Mureșenilor.
13 Iulie 2023, 16:28
George Pop de Băsești, cel ce a semnat actul Unirii din 1 Decembrie 1918, sau „Bătrânul Nației”, cum îl numea Nicolae Iorga, este subiectul principal al celei mai noi expoziții de la Muzeul Casa Mureșenilor.
„Noi suntem o casă memorială dedicată unor mari personalități ale istoriei și culturii românești din Transilvania din secol al XIX-lea, respectiv începutul secolului XX. Printre aceste mari personalități care au fost în contact cu membrii familiei Mureșianu se află și George Pop de Băsești. A fost în extrem de strânsă legătură cu Aurel Mureșianu, cel care conducea la Brașov «Gazeta Transilvaniei». Acesta este și motivul pentru care expoziția noastră se intitulează «George Pop de Băsești și Gazeta Transilvaniei», pentru că George Pop de Băsești nu doar că propunea articole, teme de discuție, de dezbatere, pentru această prestigioasă gazetă brașoveană, ci și finanțare”, a spus Valer Rus, managerul Muzeului Casa Mureșenilor.
Între piesele de rezistență ale expoziției se află proiectul de memorandum, în original, făcut de Aurel Mureșianu pentru a fi trimis împăratului Franz Josef.
„În conferința din 1888 a Partidului Național Român s-a hotărât ca două personalități să redacteze separat două proiecte de memorand. Una dintre aceste personalități a fost Aurel Mureșianu, iar celălalt, un alt distins avocat, Iuliu Coroianu. Din păcate, comisia a hotărât ca memorandul lui Iuliu Coroianu să fie votat și el a fost varianta înaintată împăratului de la Viena. Nu a fost primit de împăratul de la Viena. El a fost trimis administrației maghiare, dar în 1894 se deschide un proces al memorandiștilor. Aurel Mureșanu va fi cel care îl va apăra pe Iuliu Coroianu. Vă dați seama ce caracter și ce personalitate putea să aibă Aurel Mureșianu, iar George Pop de Băsești a fost apărat de ginerele lui, Francisc Hossu Longin”, a precizat curatorul expoziției, Traian Dumbrăveanu.
Memorandumul a fost semnat de George Pop de Băsești. Tot în expoziție veți mai găsi și o ediție jubiliară a Gazetei de Transilvania, la 70 de ani la înființare.
„George Pop de Băsești scrie să felicite gazeta și mai ales pe proprietarul ei, pe Aurel Mureșianu. În acest an, în 1908, el va contribui cu o sumă substanțială de bani, iar în 1909, când Aurel Mureșianu va trece la cele veșnice, George Pop de Băsești are inițiativa înființării unei societăți în comandită pentru susținerea ziarului”, a adăugat Traian Dumbrăveanu.
Expoziția poate fi vizitată până în 29 septembrie.