Grevă japoneză în muzeele brașovene
Angajații mai multor instituții muzeale din oraș lucrează cu banderole albe la mâini și e doar prima acțiune de protest dintr-o serie care va culmina cu proteste și blocarea activităților, spun sindicaliștii.
Articol de Adina Chirvasă, 04 Aprilie 2024, 12:50
Principala revendicare ține de nivelul salarial. Muzeograful Roxana Cornea ne-a declarat:
„Protestăm împotriva atitudinii discriminatorii față de instituțiile de spectacole, muzee și biblioteci, care nu au beneficiat din partea Guvernului de mărire salarială. Situația dramatică este a colegilor noștri de la serviciul de supraveghere, care au puțin mai mult decât salariul minim pe economie”.
Mai exact, un angajat pe un astfel de post primește un salariu net de 2400 de lei pe lună. Detalii ne oferă și liderul de sindicat Museum Coronensis, Cătălina Dumitrescu:
„Revendicările, în primul rând, sunt cele salariale și pentru angajări. Suntem foarte, foarte puțini, am rămas foarte puțini specialiști, foarte puțini angajați, mulți au plecat la pensie, mai sunt care au plecat și din alte motive sau suntem foarte încărcați cu responsabilitățile celor care au plecat”.
Acțiunii de avertisment s-au alăturat și managerii, precum cel de la Muzeul Casa Mureșenilor, Valer Rus.
„În calitate de angajat al Muzeului Casa Mureșenilor Brașov, chiar în poziția de manager, sunt solidar atât cu colegii mei, cât și cu colegii din toată țara care au decis să semnaleze public faptul că nivelul de salarizare este mult prea mic pentru a permite o viață decentă, respectiv s-au creat discriminări flagrante în raport cu colegi din alte sisteme publice”, a declarat Valer Rus.
Pe de altă parte, liderii de sindicat de la nivel național amenință că aceste acțiuni vor culmina cu declanșarea grevei generale, în a doua decadă a lunii mai, în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor.