HPV, un subiect despre care se vorbește mult prea puțin. Și băieții ar trebui vaccinați
Tot mai mulți bărbați, inclusiv tineri, se îndreaptă spre cabinetele de dermato-venerice cu probleme cauzate de virusul HPV, atrage atenția medicul dermatolog brașovean dr. Mihaela Jian.
28 Octombrie 2021, 23:39
Tot mai mulți bărbați, inclusiv tineri, se îndreaptă spre cabinetele de dermato-venerice cu probleme cauzate de virusul HPV, atrage atenția medicul dermatolog brașovean dr. Mihaela Jian.
Virusul HPV sau virusul papiloma uman este un grup de virusuri care, în funcție de structura acestora, pot provoca afecțiuni ușoare, trecătoare, dar și foarte grave, precum cancerul genital, oro-faringian sau cancerul de col uterin.
Cum se transmite infecția ne spune dr. Mihaela Jian, medic dermato-venerolog: "Dacă ar fi să ne referim în special la virusurile HPV cu localizare genitală, evident că acestea se transmit în timpul actului sexual neprotejat. Dar, atenție! Chiar dacă o persoană nu prezintă semne de boală, dar este purtătoare a acestui virus, aceasta poate transmite infecția mai departe. O mare atenție acordăm și faptului că prezervativul folosit în timpul actului sexual nu protejează întotdeauna de transmiterea acestei infecții".
Cancerul de col uterin sau genital este un subiect care înfricoșează, dar despre care nu se vorbește prea mult în România, iar lipsa de informare despre efectele HPV, lipsa educației sexuale în școli, precum și interesul redus pentru vaccinarea împotriva acestui virus, au drept consecință creșterea numărului de cazuri de la an la an.
Cum poate fi prevenită infectarea cu HPV ne spune tot dr. Mihaela Jian: "Când vorbim despre HPV cu transmitere genitală, cel mai important aspect ar fi limitarea numărului de parteneri. Cu cât numărul de parteneri sexuali este mai mare, cu atât riscul de transmitere a acestei boli este, de asemenea, mai mare. Sigur că prezervativul folosit reduce riscul de transmitere, dar așa cum am menționat deja, este posibil să ne infectăm chiar și cu acest tip de protecție. Totodată, mare atenție atunci când sunt observate leziuni în zona genitală! Pacientul trebuie să se prezinte la medic, tocmai ca să fie diagnosticată boala și tratată. Bineînțeles, trebuie respectate regulile elementare de igienă în zona genitală", a explicat dr. Jian.
De reținut, infecția cu HPV nu determină semne si simptome. Prezența HPV la nivel oro-genital la femei se poate diagnostica prin efectuarea testului Babes-Papanicolau, a colposcopiei și a testului de genotipare HPV. Pentru bărbați nu există în acest moment un test aprobat. În situația existenței leziunilor, condiloame, la nivelul pielii sau mucoaselor din jurul organelor genitale, medicul dermatolog pune diagnosticul pe baza examinării fizice. Apoi poate recomanda alte investigații specifice.
Cea mai importantă metodă de prevenție este, însă, vaccinarea împotriva HPV, atât la fete, cât și la băieți, din grupa de vârstă 9-26 de ani, a adăugat medicul dermatolog: "Vaccinare împotriva HPV este recomandată în mod deosebit, atât fetelor, cât și băieților, înainte de a fi începută viața sexuală, tocmai pentru a nu mai trece prin această infecție. În țara noastră există un program de imunizare gratuită pentru fete cu vârsta până în 18 ani. În România, pentru băieți nu este încă gratuită imunizarea, deși în țările occidentale există acest program și pentru ei, tocmai pentru a se evita infecția și a se reduce posibilitatea de transmitere de la un partener la altul"
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în România sunt înregistrate anual peste 4.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și circa 1.900 de decese din această cauză. Statistica medicală arată că 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate în Europa provin din România, incidența fiind de 3 ori mai mare decât media europeană. România se află pe primul loc din țările UE în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin.