Importanța educației antreprenoriale pentru tinerii afaceriști aflați la început de drum
O afacere presupune crearea unui sistem care se construiește cu răbdare și coerență, spun specialiștii.
21 Februarie 2022, 17:37
Mulți tineri visează să câștige bani din afaceri construite pe propriile pasiuni. Însă, de multe ori sunt neîncrezători din cauza lipsei educației antreprenoriale.
O afacere presupune crearea unui sistem care se construiește cu răbdare și coerență, afirmă consultantul de business brașovean, Mădălina Duicu:
„Ar trebui să își clarifice, oarecum, ce servicii sau produse vrea antreprenorul să aducă în piață, dar să le aducă în comparație cu ce cere piața. Practic, o afacere începe de la o nevoie pe care o identifică într-un fel sau altul în piață sau - dacă are și o componentă de inovație - este o nevoie pe care el o poate crea în piață. În orice caz, o afacere pornește de la o nevoie identificată sau creată. O nouă afacere trebuie să devină un răspuns la aceasta. De aici ar trebui să plece antreprenorul la început de drum”.
Reporterul Radio România Brașov FM a stat de vorbă cu mai mulți elevi brașoveni și a aflat ce cred ei că este important la început de drum:
„Eu aș alege pasiunea, pentru că dacă nu ai o pasiune pentru acea afacere, nu ai cum să și produci. Celelalte lucruri vin de la sine”, crede o elevă.
„Contează foarte mult pasiunea, dar și ce avem nevoie noi, ca țară. Cumva țara noastră e un pic defavorizată (…) Eu am o pasiune pentru dans și mi-ar plăcea să ajut și alți copii să își îndeplinească visul de a dansa. Mi-aș dori să deschid o școală de dans pentru copii”, ne-a spus o tânără.
„Mai important ar fi ce este la mare căutare. Cu asta am putea genera un profit și am putea ajuta și oamenii. Pasiunea este importantă, dar câteodată pasiunea nu generează atât cât este nevoie și atunci nu putem să continuăm. Eu cred că trebuie să facem mai mult ce este necesitate și pasiunea să fie lăsată pe margine și să fie mai mult un hobby”, a precizat un elev.
O afacere poate fi începută cu ușurință dar se dezvoltă doar dacă tânărul antreprenor reușește să formeze o echipă, mai spune consultantul în afaceri Mădălina Duicu:
„Foarte mulți dintre antreprenori - și mă refer în primul rând la tinerii care pornesc business-uri din pasiune și cu fonduri foarte puține – joacă de fapt un rol de soloprenor, practic o afacere care se învârte în jurul unei singure persoane. Momentul în care acest soloprenor devine antreprenor este momentul în care el a reușit să creeze un sistem, o rețetă de business pe care să o multiplice ori de câte ori este necesar și care să poată să funcționeze fără el”.
Sursa foto: arhivă / pixabay.com