Impozite de până la 500% pentru mai mulți proprietari din Brașov
Proprietarii din 15 imobile ale municipiului Brașov plătesc impozit majorat între 200 și 500%.

Articol de Adina Chirvasă, 03 Aprilie 2025, 12:25
Asta pentru că nu își îngrijesc imobilele în care au apartamentele și nici după ce au fost notificați și somați de Primărie nu au început procedurile pentru a-și reabilita casele.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea:
În urma demersurilor făcute de Primăria Brașov și Direcția Fiscală s-a constatat că în prima etapă în care sunt notificați proprietarii, marea majoritate demarează demersurile de reabilitare a clădirilor pe care le dețin. Totodată am avut și situații în care după ce au fost nevoiți să plătească un supraimpozit, proprietarii au demarat lucrările de consolidare și întreținere a fațadei astfel încât să nu mai fie nevoiți să plătească un impozit majorat.
Pe de altă parte, proprietarii sunt și ajutați, dacă vor să-și reabiliteze fațadele.
Fundația Monumentelor Istorice Brașov a sprijinit până acum proprietari din 15 imobile din centrul istoric să-și repare fațadele. Ba chiar, proprietarii pot primi 50% subvenție de la bugetul local pentru lucrări, ce înseamă reparații la fațade, acoperiș și tâmplărie. Demersurile birocratice sunt îndeplinite tot cu sprijinul celor de la Fundația Monumentelor Istorice.
Reprezentanta Fundației, Kristina Creoșteanu:
Există o procedură care are șapte pași. Primul pas este întâlnirea cu proprietarii la imobilul respectiv. Pasul 2, proprietarii își aleg un proiectant ca să facă proiectul și un expert tehnic pentru nota tehnică de constatare, care este un formular simplificat al unei expertize tehnice. La pasul 3 se obțin avize, acorduri de la Direcția de Cultură și de la Primăria Brașov. Acest pas este îndeplinit în totalitate de fundație. Pasul 4: proprietarii își aleg firma de construcții. Pasul 5: se solicită finanțarea. Din nou o procedură birocratică. Ea este coordonată de fundație. Și în pasul 5 se obține hotărârea de Consiliu Local, prin care se alocă subvenția de 50% din valoarea lucrărilor.
În pasul 6 se execută lucrările propriu-zise și sunt recepționate, iar după reabilitarea fațadei, începând din anul următor, proprietarii pot solicita și primi scutire de impozit pe 5 ani.
În prezent, mai sunt 14 șantiere deschise în centrul istoric pentru reabilitare de fațade. De asemenea, 101 dosare sunt în diverse etape procedurale. Fundația Monumentelor Istorice se află pe Șirul Gheorghe Dima nr. 2.