Impozite mai mari cu până la 400% pentru mai mulți proprietari din Brașov
De la câteva zeci de lei au ajuns la câteva sute de lei anual, începând din 2023. Sunt sumele pe care trebuie să le scoată din portofel proprietarii din oraș care nu-și îngrijesc imobilele pe care le dețin.

Articol de Adina Chirvasă, 10 Aprilie 2025, 13:25
Cu toate că au fost notificați că vor fi supraimpozitați cu procente între 50 și 400%. Ba chiar și somați. Și în ciuda faptului că ei pot primi sprijin pentru a-și repara imobilele, iar apoi beneficiază de scutire de impozit pe imobil.
„De exemplu, avem o situație în care în loc de un impozit de 516 lei, proprietarul plătește un impozit de 2.579 lei sau în loc de 69 lei trebuie să plătească 344 lei. Mai avem și o altă situație unde impozitul este mai mic, în loc de 182 de lei plătește 364 de lei. Deci avem de la 50% supraimpozitare până la 400% supraimpozitare pe care le-au plătit în 2023, 2024 și trebuie să plătească și în 2025”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Proprietarii sunt și ajutați, dacă vor să-și reabiliteze fațadele. Fundația Monumentelor Istorice Brașov a sprijinit până acum proprietari din 15 imobile din centrul istoric să-și repare fațadele. Ba chiar, proprietarii pot primi 50% subvenție de la bugetul local pentru lucrări, ce înseamă reparații la fațade, acoperiș și tâmplărie. Demersurile birocratice sunt îndeplinite tot cu sprijinul celor de la Fundația Monumentelor Istorice.
„Există o procedură care are șapte pași. Primul pas este întâlnirea cu proprietarii la imobilul respectiv. Pasul 2, proprietarii își aleg un proiectant ca să facă proiectul și un expert tehnic pentru nota tehnică de constatare, care este un formular simplificat al unei expertize tehnice. La pasul 3 se obțin avize, acorduri de la Direcția de Cultură și de la Primăria Brașov. Acest pas este îndeplinit în totalitate de fundație. Pasul 4: proprietarii își aleg firma de construcții. Pasul 5: se solicită finanțarea. Din nou o procedură birocratică. Ea este coordonată de fundație. Și în pasul 5 se obține hotărârea de Consiliu Local, prin care se alocă subvenția de 50% din valoarea lucrărilor”, a afirmat reprezentanta Fundației, Kristina Creoșteanu.
În pasul 6 se execută lucrările propriu-zise și sunt recepționate, iar după reabilitarea fațadei, începând din anul următor, proprietarii pot solicita și primi scutire de impozit pe 5 ani. În prezent, mai sunt 14 șantiere deschise în centrul istoric pentru reabilitare de fațade. De asemenea, 101 dosare sunt în diverse etape procedurale.
Citește și: Olimpiada Națională de Neogreacă, la Colegiul Național „Andrei Șaguna”