În căutare de poluatori olfactivi la Brașov
Principalii poluanți responsabili pentru generarea disconfortului olfactiv în Brașov sunt hidrogenul sulfurat și, în mai mică măsură, amoniacul.
18 Septembrie 2023, 16:09
Principalii poluanți responsabili pentru generarea disconfortului olfactiv în Brașov sunt hidrogenul sulfurat și, în mai mică măsură, amoniacul.
Este concluzia din raportul prezentat astăzi de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, la Prefectura Brașov, în urma monitării calității aerului, în perioada 7-14 septembrie, cu ajutorul autolaboratorului amplasat în zona Triaj.
Ca urmare, în perioada următoare sunt căutați poluatorii.
„Ținând cont de datele monitorizate de autolaborator, să se acționeze, să se verifice și să găsească soluții în așa fel încât inconvenientul care a fost monitorizat, adică hidrogenul sulfurat, care creează un miros și un disconfort olfactiv foarte pregnant, să fie estompat sau chiar înlăturat. Avem direcția vântului, intervalele orare”, a precizat directorul Agenției, Ciprian Băncilă.
Pentru identificarea poluatorilor va fi emis un ordin de prefect pentru constituirea unei comisii mixte din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, inclusiv ai Primăriei municipiului Brașov.
„În urma elaborării de către Agenția de Protecția Mediului Brașov a unui raport asupra calității aerului din municipiul Brașov, am avut astăzi o întâlnire de lucru cu autoritățile implicate în rezolvarea acestor probleme. Am decis să constituim un grup de lucru și o comisie care să identifice eventualii poluatori din zona care a făcut obiectul monitorizării, urmând ca împreună cu aceștia să stabilim o foaie de parcurs pentru rezolvarea acestor probleme”, a spus prefectul Cătălin Văsii.
Cu această ocazie, directorul APM Brașov, Ciprian Băncilă, a atras atenția că autolaboratorul pentru măsurarea calității aerului nu este instrument de precampanie electorală.
Reacția vine după ce APM Brașov a primit critici de la administrația locală a orașului Victoria, nemulțumită de rezultatele înregistrate acolo, timp de o săptămână.
„La Victoria n-au fost depășiri. Noi ne-am deplasat cu celeritate, la solicitarea autorității de acolo. Trag un semnal de alarmă că am văzut persoane care fac parte din cadrul autorităților, care ne solicită amplasare autolaboratorului, dar ei se reduc, se filmează în laborator și postează pe rețelele de socializare. Atâta timp cât anunțăm agenții economici și facem atâta vâlvă că vom amplasa acolo un autolaborator cu echipamentele necesare, evident că și agenții economici, care se știu cu musca pe căciulă, vor acționa în consecință și atunci riscul să nu detectăm ceea ce ne-am propus este foarte mare”, a adăugat Ciprian Băncilă.