În direct, la Weekend Împreună. Andrei Păunescu va povesti despre fenomenul "Cenaclul Flacăra", de Ziua Culturii Naționale
A fost înființat în data de 17 septembrie 1973 la inițiativa poetului Adrian Păunescu, redactorul-șef al revistei cu același nume, iar până în 1985, a avut 1.615 spectacole de muzică și poezie.
14 Ianuarie 2022, 13:54
Un fenomen cultural, astfel poate fi descris Cenaclul Flacăra. A fost înființat pe 17 septembrie 1973, la inițiativa poetului Adrian Păunescu, redactorul-șef al revistei cu același nume, iar până în 1985, a avut peste 1.600 de spectacole de muzică și poezie.
Scena Cenaclului Flacăra a reprezentat rampa de lansare a "starurilor" vremii. Primele pâlpâiri artistice au avut în centru poezia, apoi a urmat muzica, în special muzica folk, și mai târziu, sportul, mai ales fotbalul, sport de care Adrian Păunescu era îndrăgostit.
La început, spectacolele se desfășurau luni după-masa sau seara, în sala Teatrului "Ion Creangă" din București, însă puțin câte puțin, spațiul a devenit neîncapător, astfel, reprezentațiile s-au mutat pe stadioane. Printre participanți se numărau zeci de tineri aflați la început de drum, dar și nume care au făcut și încă mai fac istorie muzicală, precum: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru sau Ștefan Hrușcă.
Anul 1985 pune punct Cenaclului Flacăra, spectacolele fiind interzise. Motivul oficial a fost busculada de la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morți și câteva zeci de răniți.
Despre cât de "cool" era cultura atunci, despre ce a însemnat pentru un copil, mai întâi, apoi pentru un adolescent și ulterior, pentru un adult, să crească în spiritul Cenaclului Flacăra, iar mai târziu, să îi țină focul amintirii aprins, vom vorbi chiar cu Andrei Păunescu, fiul inițiatorului fenomenului cultural-artistic românesc, la Weekend Împreună.
Andrei Păunescu este muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic și caricaturist român, activități firești, am putea spune, pentru un om crescut în spiritul culturii și artei de către părinții săi, scriitorii Constanța Buzea și Adrian Păunescu. Primele sale participări la Cenaclul Flacăra au loc în anul 1973. Este cucerit de muzica rock și folk. Șase ani mai târziu, pe 10 februarie 1979, cântă pentru prima dată, în calitate de solist, pe scena Cenaclului Flacăra, la spectacolul de la Sala Polivalentă din București. Interpretează melodia "Lumea de mâine" și este acompaniat la chitară de cantautorul italian Evandro Rossetti, care, în aceeași seară, își ia rămas bun de la România.
Vă invităm la o ediție de poveste a emisiunii Weekend Împreună, prilejuită de Ziua Culturii Naționale, între orele 9.00 - 12.00, cu materiale și rubrici speciale, cu istorie, muzică și poezie, dar și un invitat pe măsură!
De la ora 10.30, Andrei Păunescu va fi în direct, pe 93,3 Radio România Brașov FM, LIVE video pe pagina noastră de Facebook, cu imagini inedite din arhiva Cenaclului Flacăra, dar și LIVE audio, în orice colț al lumii v-ați afla, aici, pe site.