În fața Primăriei: Greva foamei și cu bagajele lângă el, pentru că autoritățile l-ar fi lăsat fără casă
Face greva foamei, în fața Primăriei, cu bagajul alături, pentru că spune că a fost evacuat pe nedrept din locuința socială.
02 Noiembrie 2022, 14:35
Face greva foamei, în fața Primăriei, cu bagajul alături, pentru că spune că a fost evacuat pe nedrept din locuința socială.
Petru Daniel Zamfir, membru al Asociației 15 Noiembrie 1987, susține că a fost evacuat din locuința socială din Bartolomeu în 25 noiembrie 2021, pe motiv de neplată a chiriei pentru două luni. O datorie totală de aproximativ 200 de lei, susține el.
La acel moment, brașoveanul spune că nu era în țară, ci la lucru în Anglia.
“În contract, prima ilegalitate în contract era minim 3 luni de zile pentru a fi băgat în tribunal, iar cel puțin în judecata care a avut loc ulterior, pe mine m-au judecat, m-au evacuat, pe timp de pandemie, cod roșu, pentru 2 luni de zile de neplată. Eu eram plecat din țară, eram la muncă. Am găsit în Londra, într-un depozit, am lucrat acolo. Și asta a fost. De asta sunt aici. (…) N-am știut nimica. Eu am trimis constant bani la o vecină și ea mergea și îmi plătea utilitățile și tot ce era de plătit. Treaba e că nimeni nu a umblat la cutia poștală. Nimeni n-a avut de unde să știe că RIAL-ul m-a dat pe mine în judecată”, ne-a spus Petru Daniel Zamfir.
Deși omul spune că, la momentul începerii procesului, plătise datoriile, procedurile au mers mai departe, până la Curtea de Apel și toate instanțele au dat decizii care nu i-au fost favorabile. Așa s-a ajuns la evacuare cu executor.
Omul a revenit în țară în mai 2022 și de atunci stă pe unde apucă.
“Aveam dreptul la o locuință socială. Am primit-o, dar acuma, după 25 de ani în care eu am amenajat-o, am făcut-o să fie casa mea, acuma am ajuns să stau pe stradă. Eu nu mai am bani, dacă mă credeți, ca să mă mai întrețin aici, ca să pot să îmi iau o chirie, ca să să termin cu balamucul ăsta. Deci nu mai am bani de alți avocați, Înalta Curte e la București, sunt alte demersuri de făcut acolo și nu mai am putere. Am slăbit 21 de kilograme într-un an de zile. Vreau să duc greva asta până la capăt, până mă duc înapoi acasă. Îmi vreau casa mea. Eu am investit. Eu de la 15 Noiembrie nu mi-am luat drepturile niciodată. Adică din ce punct de vedere? să-mi iau terenuri, pământuri, casă, mai știu eu ce. Nu am solicitat. Eram mulțumit cu locuința socială, aia pe care am avut-o și-mi era bună. Eu am băgat tot ce am muncit în 25 de ani în locuința aia. Nu pot să renunț”, a adăugat Petru Daniel Zamfir.
În acest moment, omul nu are niciun loc de muncă și niciun fel de situație materială, mai spune el.
Reprezentanții RIAL nu au oferit niciun punct de vedere, deși le-a fost solicitat acest lucru. Însă, reprezentanții Primăriei, în subordinea căreia este RIAL, susțin că lucrurile nu stau deloc așa.
“Am luat legătura cu colegii de la RIAL, firma care administrează patrimoniul imobiliar al municipiului Brașov. Din păcate, situația acestui domn este mai veche. Dumnealui de mai multe ori a fost în situația de a fi evacuat și chiar a fost evacuat pentru neplata chiriei. Se pare că de vreo 3 ori a fost în aceeași situație. Potrivit contractului pe care îl are semnat cu RIAL-ul s-a declanșat procedura de evacuare. Nici în timpul procedurii de evacuare nu a făcut demersuri pentru a-și rezolva problema, astfel că s-a ajuns, în urma deciziei instanței, la situația de a fi evacuat din această locuință și, având în vedere istoricul dumnealui, este și în imposibilitatea de a beneficia de o nouă locuință din patrimoniu imobiliar al municipiului Brașov”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
................
UPDATE:
În completare, reprezentanții RIAL spun, într-un punct de vedere remis redacției, că omul, de fapt, avea o datorie mai mare și nu a tratat cu bună credință situația. Respectiv, a fost vorba despre aproape 600 de lei, pentru o perioadă de 6 luni, din august 2020 până în ianuarie 2021. După ce a fost notificat, brașoveanul a plătit o parte din datorie, apoi a mai plătit o parte, dar mai avea de achitat debitul existent inclusiv taxa judiciară de timbru.
De asemenea, citările în dosar s-au făcut conform prevederilor legale, potrivit reprezentanților RIAL.
„Nu poate fi acuzat Rialul că pârâtul a ales să ignore/să trateze cu indiferenţă aceste aspecte legale”, au mai transmis reprezentanții RIAL.
Abia în momentul în care a fost evacuat, bărbatul a plătit întreaga datorie inclusiv cheltuielile de executare silită şi taxa judiciară de timbru. Și a făcut apelul la sentință. Instanțele însă nu i-au dat dreptate.
Reprezentanții RIAL au mai spus că bărbatul a fost acţionat în judecată de nenumărate ori, nefiind la prima astfel de abatere, însă, se renunța la judecată atunci când bărbatul achita sumele.