În slujba muzicii, la Brașov, de mai bine de un veac
Familia Einshenk este una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite familii din lumea muzicală a Braşovului.
08 Noiembrie 2021, 12:29
Într-un atelier boem din centrul istoric al burgului medieval, Arnulf Einschenk meșterește, în permanență, alături de soţia sa Gundel și de fiica lor Senta.
Povestea atelierului de reparaţii instrumente muzicale a început în anul 1896 când Karl Einschenk revine în oraşul natal după o ucenicie de un deceniu în marile ateliere europene de construcţii de orgi. Acum, afacerea familiei este administrată de strănepoata lui Karl, Senta Arvay.
“El a avut niște ani de ucenicie și aici în Brașov, la un maestru de construcții de orgi, dar după aceea a plecat 10 ani în Europa și a învățat în diferite ateliere, după care s-a întors sperând că poate să deschidă aici un atelier. A fost foarte greu pentru el la început, fiind un domeniu mai restrâns, mai puțin popular, dar până la urmă a reușit”, a spus Senta Arvay.
Ororile celor două războaie mondiale nu au ocolit nici familia Einschenk. Unul dintre cei opt copii ai meşterului Karl a pierit pe front, alţii au fost deportaţi, iar alţii şi-au căutat liniştea care încotro. Fiul cel mare, Otto şi fratele său, Helmut, continuă, totuşi, tradiţia familiei, iar micul atelier meşteşugăresc se extinde treptat şi ajunge chiar să comercializeze instrumente muzicale aduse de la marile firme din străinătate.
După naţionalizare, însă, familia îşi pierde şi casa, şi atelierul care este preluat de cooperativa meşeşugărească tehnica. Şef de secţie aici, ajunge, însă, chiar nepotul meşterului Karl Einschenk, Arnulf:
“După naționalizare, după război, tatăl meu a intrat în cooperativa tehnică ca șef de secție pentru a lucra în propriile ateliere în continuare. După revolutie, în 1989, Arnulf Einschenk a ieșit din cooperativă, și-a făcut o firmă, și în aceeași încăpere a continuat pe picioarele proprii”, a adăugat Senta Arvay.
Chiar şi pe timp de pandemie, munca a cotinuat cu drag de artă, în atelierul din centrul Braşovului.
“Sigur, fiind totul oprit și noi am fost tare frânați. Am încercat în continuare să venim în ajutorul instrumentiștilor, muzicienilor și muzicanților. Încercăm să promovăm în primul rând muzica – asta ne este drag, să fim aici în serviciul muzicii și, automat, în serviciul omenirii”, a mai spus Senta Arvay.
Familia Einshenk este una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite familii din lumea muzicală a Braşovului. Şi asta cu atât mai mult cu cât meşterul Arnulf este şi cel care acordează pianele instituţiilor publice din oraș, de la filarmonică şi operă, până la liceul şi facultatea de muzică.