Începuturile sporturilor de iarnă din România, în expoziție la Bruxelles
Brașovul va fi din nou subiect de discuție la Bruxelles. De această dată, grație unei expoziții pregătită de Muzeul Județean de Istorie.
08 Februarie 2023, 13:09
Brașovul va fi din nou subiect de discuție la Bruxelles. De această dată, grație unei expoziții pregătită de Muzeul Județean de Istorie.
Expoziția „Începuturile sporturilor de iarnă în România” va fi prezentată în secția consulară a Ambasadei României la Bruxelles, începând din data de 13 februarie.
Este o expoziție de promovare, în fapt, pentru că ea pregătește momentul lansării secției muzeale ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, din vară, la Brașov.
"Am ales fotografii foarte atractive. Avem și fotografii inedite, preluate din portofoliul celor mai mari fotografi montani din Transilvania antebelică, Transilvania care încă nu era în România. Primii pasionați de sporturi de arme au avut parte și de fotografi care i-au însoțit și deja sunt celebri - Mushalek sau Adler sau Lehman. Nu este doar despre Brașov. Începuturile sporturilor de iarnă trebuiesc prezentate într-un fel de duplex istoric. Avem două capitole: ce s-a întâmplat la nord de Carpați; la sud de Carpați avem cumva o istorie paralelă, în vechiul regat. Aici popularizarea spoturilor de iarnă o legăm în primul rând de Casa Regală și o legăm de Sinaia, chiar de domeniul regal Peleș. Acolo au avut loc primele competiții de schi, de bob, de sărituri cu schiurile, înainte de 1914 și și în acest caz o să venim cu imagini spectaculoase, preluate din prima presă sportivă de pe teritoriul României”, a spus istoricul Nicolae Pepene, managerul Muzeului de Istorie, la emisiunea Pulsul Zilei cu Florin Pop la Radio România Brașov FM.
Expoziția va fi prezentată și la Brașov, în vară, atunci când managerul Muzeului speră că secția de la Olimpia va fi deschisă publicului. Din nou o premieră națională.
"Încă se lucrează la Olimpia. Noi acolo suntem într-o întârziere nedorită din cauza lucrărilor de restaurare la clădire. Au apărut și niște vicii ascunse, au fost probleme cu partea de proiectare, cu partea de execuție. Noi am schimbat o dată deja firma care executa lucrarea ei. Termenul limită este începutul acestei veri. Cred că un muzeu la modul complex al cuvântului n-a mai fost deschis în România de zeci de ani, iar la Brașov cu siguranță n-a mai fost deschis în ultimii 30 de ani", a adăugat Nicolae Pepene.
Expoziția de la Bruxelles va putea fi vizitată până în 15 martie.