Înlocuitorul de cafea se producea la Brașov încă din perioada interbelică
Fabrica "Franck" a fost înființată în anul 1927, iar după naționalizare s-a numit "Cicoarea"
15 Mai 2022, 15:37
Brașovenii care au trăit începuturile comunismului în România își mai amintesc de fabrica "Cicoarea", de unde ieșea înlocuitorul de cafea. Însă ea are o istorie care începe încă din perioada interbelică.
Inițial, fabrica s-a numit "Franck". S-a deschis în 1927, ca filială a concernului Heinrich Franck Söhne din Linz, Austria.
"În perioada interbelică, în localitățile din jurul Brașovului, țăranii cultivau orz, sfeclă de zahăr sau cicoare pentru a obține veniturile necesare întreținerii gospodăriei. Orzul era valorificat la Fabrica de Spirt din Cristian sau la Fabrica de Bere Czell din Dârste, sfecla de zahăr la Fabrica de zahăr de la Bod, iar cicoarea la Fabrica Franck din Brașov. Lucrările agricole pentru cultivarea cicorii începeau toamna, după strângerea cartofilor, când se ara terenul. Primăvara se însămânța cu semințe de cicoare. Recoltarea se făcea toamna, târziu, după ce dădea bruma", povestește purtătorul de cuvânt al Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, Bogdana Balmuș.
Pentru rădăcinile de cicoare pe care le recolta de pe un sfert de hectar, țăranul primea de la fabrica Franck fie bani, fie zece tone de ştiuleţi de porumb.
Țăranii foloseau porumbul pentru creșterea animalelor, a căror vânzare era mai profitabilă.
Producția de înlocuitor de cafea avea un caracter sezonier și se făcea într-o hală de pe strada Mihai Viteazu. În 1948, la naționalizare, fabrica avea 36 de angajați, iar capacitatea de producție era de 4.000 de tone de înlocuitor de cafea. După naţionalizare, fabrica s-a numit "Cicoarea".
Pe toate acestea, dar și multe altele le aflați într-o vizită la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului.
Sursa foto: Facebook/Muzeul de Etnografie