Interes crescut pentru investiții în terenuri și locuințe, în pandemie
Numărul tranzacțiilor imobiliare a urcat semnificativ în anul 2021 față de anii precedenți.
11 Ianuarie 2022, 17:56
Numărul tranzacțiilor imobiliare a urcat semnificativ în anul 2021 față de anii precedenți. Unii analiști pe dezvoltări imobiliare spun că 2021 ar fi fost un an record, mai ales la tranzacțiile cu terenuri, în ultimii 15 ani.
De asemenea, prețul la locuințe a urcat mult. La Brașov, apartamentele noi se vând cu aproape 1.500 de euro/mp.
Despre interesul crescut pentru investiții în terenuri și locuințe în perioada de pandemie ne-a vorbit directorul unei firme de dezvoltări imobiliare, Tatian Diaconu:
„Unul dintre motivele pentru care s-au accelerat tranzacțiile cu terenuri a fost, oarecum, și perspectiva asta a inflației. Oamenii s-au precipitat să reinvestească banii din conturile bancare în imobiliare, în apartamente sau în terenuri, în vederea dezvoltării ulterioare. Pe de altă parte, să remarcăm totuși că Brașovul, pe lângă alte orașe magnet, rămâne o destinație, iar cererea pe piața rezidențială este în creștere în continuare. Cea de a doua explicație ar veni din faptul că la Brașov există cerere pentru locuințe noi, de calitate”.
Sunt premise ca și în anul 2022 tranzacțiile imobiliare să se mențină la un nivel crescut, consideră Tatian Diaconu:
„Segmentul acesta de dezvoltări imobiliare și construcții este raportat direct la situația economică a României, într-o primă fază, dar și la situația economică generală. Atâta timp cât putem concluziona că 2022 are auspicii mai bune decât 2021 - cu toții sperăm că vom ajunge, într-un fel sau altul, la o normalitate, prin vaccinare, prin evoluția vaccinului - aș spune că da, sunt premise să fie un an bun pentru zona de dezvoltări rezidențiale”.
Există cerere mare pe piața imobiliară, însă creșterea prețurilor la locuințele noi este cauzată mai mult de scumpirea materialelor de construcție decât de creșterea veniturilor românilor, mai spune Tatian Diaconu:
„Suntem într-o criză extrem de complexă. Dacă ne uităm și din perspectiva creșterii prețurilor la materialele de construcție, deși cererea rămâne ridicată, nu cred că este atât de simplu să absorbim lunar sau săptămânal creșteri ale unor prețuri care nu se traduc neapărat în creștera veniturilor. Da, există cerere, premisele sunt pozitive, dar sunt anumiți indicatori care ne fac să rămânem cu picioarele pe pământ”.